Lukašenko se snaží Ukrajince zahnat do kouta. Nemáte alternativu, vzkazuje

"Blahopřání" ke Dni nezávislosti Ukrajiny, který válkou zmítaná země slaví od 24. srpna 1991, poslal i běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Zahrnul do něj i doporučení, jak by měl napadený stát konflikt ukončit. Upozornil na to portál Polsat News.

Útok, ke kterému dal 24. února 2022 pokyn ruský prezident Vladimir Putin, začal z běloruského území. Lukašenko to Moskvě posvětil. Navzdory tomu píše, že Ukrajinci i Bělorusové "po dlouhou dobu nacházely sílu v jednotě, sdílely radosti a strasti, přístřeší a chléb, společně překonávaly protivenství".  

[chooze:article;value:570662]

Válka podle něj může skončit jediným způsobem. "V dnešních těžkých podmínkách je možné a nutné hovořit jazykem míru pro dobro současných i budoucích generací slovanských národů," uvedl Lukašenko s tím, že k tomu teď má Kyjev dost možná poslední příležitost.

"Neexistuje žádná jiná alternativa. Bělorusko ze své strany bude i nadále dělat vše, co je v jeho silách, aby co nejrychleji zajistilo bezpečnost v regionu," pokračoval.

[chooze:article;value:570656]

Ukrajina se už přes dva roky nevyprovokované agresi Ruska brání. V posledních týdnech se ukrajinské armádě podařilo poprvé proniknout až na ruské území, má pod kontrolou malou část Kurské oblasti. Putin kvůli tomu opakovaně svolal mimořádné jednání vlády, jak informovala agentura RIA Novosti.

Ukrajinská odveta

Do Kyjeva u příležitosti 33. výročí ukrajinské nezávislosti dorazili třeba polský prezident Andrzej Duda nebo indický premiér Naréndra Módí. 

"To, co nepřítel přinesl do naší země, se nyní vrátilo do jeho domova. Každý, kdo chtěl přeměnit ukrajinskou půdu na nárazníkovou zónu, by měl zvážit, zda se jeho země teď náhodou nestane nárazníkovou federací. Náš nepřítel pozná, co je to odveta v ukrajinském stylu," prohlásil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pokud zaútočíte, můžeme použít jaderné zbraně, vzkázal Lukašenko Polsku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.