Česká armáda se chystá na válku: Plán, co všechno se stane při ohrožení země

Válka na Ukrajině už trvá přes dva roky, ruští politici a hlavně propagandisté nešetří nejrůznějšími výhružkami, v nichž zmiňují třeba i použití jaderných zbraní či obnovení sféry vlivu z dob Sovětského svazu. Donuceno v ní zůstat bylo Československo v roce 1968, kdy k nám kromě Rudé armády vstoupila i další vojska zemí takzvaného východního bloku. Zrovna v těchto dnech si připomínáme 56. výročí tohoto potupného období. "Nemůžeme žít jen minulostí a pořád všechno svádět na ni," řekl tento týden pro TN.cz historik Oldřich Tůma.

I když spoléháme hlavně na společnou obranu členských států Severoatlantické aliance, má česká armáda svůj plán. Ten mimo jiné zahrnuje i přesný postup pro případ povolávání vojáků do služby. 

[chooze:article;value:436406]

​"Pořadí je jasně stanovené zákonem. Nejprve by byli povolání vojáci z povolání, následně vojáci v aktivní záloze na vojenském cvičení či ve službě v operačním nasazení. Až potom ostatní vojáci v záloze, a to podle potřeb ozbrojených sil," uvedla nedávno mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Povolávací rozkaz podle branného zákona armáda doručuje nejméně 30 dní před nastoupením do služby, v krizových případech lze lhůtu zkrátit i na tři dny. "Aktivní zálohy by vytvořily podmínky pro první vlnu mobilizace. A bylo by na místě otevřít debatu, jestli by v aktivních zálohách nemělo být více členů. Tito lidé mají smlouvu s ministerstvem obrany a za ni pobírají peníze, vysvětlil bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Členů aktivních záloh je v Česku, jak připomíná vojenský analytik Lukáš VIsingr, asi 5 000, což je také podle něj nedostatečné. V profesionální armádě je okolo osmadvaceti tisíc mužů a žen v uniformě.

"Záložáků máme trestuhodně málo. Mnoho lidí se také plete, k čemu vlastně aktivní zálohy slouží. Oni se primárně necvičí pro nasazení v boji. Jejich úkol je převzít co nejvíc úkolů profesionálních vojáků na našem území, aby oni mohli být nasazení v boji. Na to, aby třeba někdo hlídal muniční sklad nebo jezdil s nákladní tatrou mezi Vyškovem a Čáslaví, není potřeba profesionál," říká pro TN.cz Visingr.  

Za nákupem stíhaček F-35 si stojíme, ve válce ochrání naše životy, tvrdí Řehka (4/9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.