Útočník pobodal v německém Solingenu několik lidí! Nejméně tři mrtví, další bojují o život

Útok se odehrál v pátek večer kolem 21.30 hodin na náměstí Fronhof v centru města, kde se tou dobou konaly městské slavnosti, informuje deník Bild. Pachatel údajně zaútočil na návštěvníky přímo před pódiem, kde hrála živá hudba a své oběti bodal nožem do krku.

Mluvčí wuppertalské policie vrchní inspektor Sascha Kresta uvedl, že vyšetřovatelé kvalifikují čin jako teroristický útok. „Útočník bodal nožem bez rozdílu. Proto v současné době předpokládáme, že šlo o útok. V současné době jsou tři smrtelně zraněné oběti, plus čtyři těžce zranění a další lidé v šoku. Po útočníkovi probíhá rozsáhlé pátrání a jsme odhodláni pachatele zadržet. Probíhá však také vyšetřování, zajišťování důkazů a výslechy svědků,“ sdělil mluvčí.

[chooze:article;value:558868]

Podle policejního mluvčího obdržela záchranná služba kolem 21:30 několik telefonátů od svědků, kteří hlásili, že "neznámá osoba ozbrojená nožem náhodně zranila několik lidí". "Mnoho svědků je v šoku a dostává se jim péče a podávají své výpovědi," řekl. "Doufáme, že získáme informace o útočníkovi, zejména o jeho vzhledu, abychom mohli pátrání lépe zacílit."

Bezprecedentní útok otřásl mnoha návštěvníky slavností. Zvláště pak těmi, kteří byli v jeho bezprostřední blízkosti. Deník Solinger Tageblatt (SL) citoval očitého svědka, který podle svých slov stál zrovna před pódiem na náměstí Fronhof, když útočník v davu jen několik metrů za ním začal bodat do lidí. Na pódiu hrál Supraphone Suzan Köcher, když si z výrazu tváře zpěvačky Suzan Köcher uvědomil, že něco není v pořádku. "A pak asi metr vedle mě spadl člověk," řekl deníku SL Lars Breitzke. Nejprve si myslel, že je to opilec. Ale když se otočil, uviděl na zemi ležet další lidi a kaluže krve.

Philipp Müller, jeden ze spoluorganizátorů slavností, vyzval veřejnost na náměstí, aby nepanikařila a náměstí v klidu opustila. „Lidé opouštěli náměstí v šoku, ale v klidu,“ řekl Müller. Atarosta Solingenu Tim Kurzbach napsal na Facebooku: “Dnes večer jsme v Solingenu všichni v šoku, hrůze a velkém smutku. Všichni jsme chtěli společně oslavit výročí našeho města a nyní musíme truchlit za mrtvé a zraněné. Trhá mi to srdce, že došlo k útoku na naše město. Mám slzy v očích, když si vzpomenu na ty, které jsme ztratili. Modlím se za všechny, kteří stále bojují o život.“

Poslanec za CDU Serap Güler napsal na sociální síti X: „Hrozné, strašné, co se stalo v Solingenu. Především doufám, že zraněné oběti tohoto strašného útoku přežijí a že jejich rodiny budou mít hodně sil. Doufejme, že pachatel bude rychle dopaden. V myšlenkách jsem se všemi, kteří jsou nyní na místě.“ Stošedesátitisícový Solingen v Severním Porýní-Vestfálsku slaví tento víkend 650. výročí svého založení třídenním festivalem.

Německá média uvádějí, že k útoku došlo uprostřed vášnivé politické debaty, která upozorňuje na rostoucí počet útoků s použitím nože v německých městech. V květnu německá policie zastřelila muže, který nožem zranil šest lidí na pravicové demonstraci v jihozápadním městě Mannheim. Mezi oběťmi byl i 29letý policista, který zasahoval a byl smrtelně pobodán.

Tragická dohra útoku v Mannheimu. Mladý policista v nemocnici zemřel (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.