U sousedů mají turistů plné zuby. Ať za nedbalost zaplatí, říká záchranář

Rakouské horské službě už dochází trpělivost s turisty, kteří působí problémy v horách. Lidé podle nich vyrážejí do hor neadekvátně vybavení, neplánují pečlivě túry s dostatečnou časovou rezervou a přeceňují své síly, jak píše deník Kronen Zeitung.

Někteří záchranáři vedle neustálého varování a vyzývání k opatrnosti chtějí sáhnout i k drastičtějším opatřením. "Bylo by myslitelné vystavit zvláštní fakturu za zásahy horské služby, které byly nutné kvůli hrubé nedbalosti," uvedl pro deník regionální ředitel tyrolské horské služby Ekkehard Wimmer.

[chooze:article;value:564394]

Média našich jižních sousedů denně informují o dalších zásazích v horách. V tyrolském Scharnitzu jich třeba od konce června evidují 36. Některé pobočky horské služby tak již narážejí na hranici svých kapacit. Na podzim by o možnostech zlepšení situace měli záchranáři jednat s regionální radní pro bezpečnost.

Pokud by se sankce za nedbalost podařilo prosadit, mohlo by se to dotknout i Čechů. Letos v lednu třeba na rakouskou nejvyšší horu Großglockner vyrazila česká trojice navzdory špatnému počasí, jak píše deník Die Presse. Za jejich následnou náročnou 15hodinovou záchranu si záchranáři naúčtovali přes 20 tisíc eur, tedy asi půl milionu korun.

[chooze:article;value:567588]

Nevhodná výbava i špatné plánování

"Problémem bývá nedostatečné plánování túr," řekl Christoph Waltl, vedoucí horské záchranné služby v Scharnitz. "Mnoho lidí také při plánování délky túry nepočítá s časovou rezervou," kritizoval. "Pokud se pak doba chůze z jakéhokoli důvodu prodlouží, může dojít k nouzové situaci," dodal.

Waltl si všímá i toho, že lidé nevědí, co by měli mít v batohu a co naopak ne. "Mnozí chodí s obrovskými a těžkými batohy, ale nemají s sebou to nejnutnější, jako je izotermická folie nebo lékárnička," popsal.

[chooze:article;value:548215]

V batohu by při výpravě do hor neměla chybět právě třeba vybavená lékárnička, čelovka, nabitý mobil, nebo oblečení, které vás ochrání i pří náhlé změně počasí. Mít byste taky měli dostatek jídla a vody, zejména v horku. Na druhou stranu je dobré v údolí nechat zbytečnosti.

Pokud se vydáváte do vyšších kopců, rozhodně stojí za zvážení pořízení třeba bivakovacího vaku, který dokáže ve špatném počasí zachránit život. Na ferratách je třeba mít adekvátní vybavení a vědět, jak ho používat a improvizované úvazky raději nechte doma.

Mluvčí horské služby řekl, co by v batohu pří túře v horách nemělo chybět (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.