Ničivé sucho v oblíbené turistické destinaci. Na vodu se stojí dlouhé fronty

Dlouhodobé sucho způsobilo, že se zvýšila slanost pitné vody. Tamní úřady ji tak v některých oblastech podle agentury Reuters označily za nebezpečnou pro pití i vaření. Turisté i místní obyvatelé tak musí chodit pro balenou vodu na distribuční místa, kde se tvoří fronty. Balená voda je zdarma.

Situaci podle aktivistů zhoršuje nadměrný rozvoj oblasti, změna klimatu i masový turismus. Pobřeží Costa Blanca na jihovýchodě Španělska totiž patří mezi nejnavštěvovanější místa v zemi. Do oblasti, která se táhne podél moře na jih i na sever od Alicante, míří v letních měsících čím dál tím více turistů.

[chooze:article;value:569352]

"Je všeobecně známo, že prožíváme komplikovaný rok a je nezbytné, abychom se všichni snažili šetřit vodou," prohlásil ve čtvrtek podle webu Olive Press starosta města Callosa d'En Sarria Andres Molina.

​"Už nyní vstupujeme do stavu klimatické nouze," řekl Joan Sala z ekologické skupiny Accio Ecologista-Agro. Dále poukázal na skutečnost, že v severní části provincie Alicante spadla loni polovina obvyklého množství srážek a letos zatím pouhých deset procent.

Pobřeží Costa Blanca se táhne na sever i na jih od města Alicante:

Vlny veder budou častější. Můžeme očekávat sucha, řekl v dubnu klimatolog Jiří Koželouh ve vysílání TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.