Migranty budeme posílat do Bruselu, vyhrožují Maďaři. Vztahy s EU se zhoršují

"Pokud bude Brusel chtít Maďarsku nadále vnutit nařízení, která neumožňují zadržovat migranty na hranicích, pak nabídneme každému migrantovi na maďarské hranici bezplatnou přepravu do Bruselu," vzkázal šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. "Když chce Brusel migranty, má je mít," dodal.

Evropská komise už je prý ale na podobně ostrou rétoriku Maďarska zvyklá. Ačkoliv její strategie je většinou taková vyjádření nekomentovat, tentokrát udělala výjimku.

[chooze:article;value:568241]

"Na toto téma jsme na silné prohlášení Maďarska už docela zvyklí," poznamenal mluvčí Evropské komise Eric Mamer. Nejde zdaleka o nový spor, Budapešť má s Bruselem napjaté vztahy dlouhodobě. A migrace je jedním z těch nejtřaskavějších témat.

"Ukazují tím jako nějaké neposlušné děti, že oni rozhodně na tom, na čem se všichni ostatní shodli, spolupracovat nebudou. Což už v minulosti ukázali taky několikrát," uvedla komentátorka Tereza Povolná.

Evropská unie se snaží prosazovat jednotnou migrační politiku, Maďarsko si ale jde svojí cestou. Za to mu už v červnu Soudní dvůr EU napařil pokutu v přepočtu pět miliard korun. A zhruba 25 milionů korun za každý den, kdy se rozsudku nepodřídí. To byla podle politologů ale už třešnička na dortu.

[chooze:article;value:567678]

"Začalo to vlastně tím, že Maďarsko porušovalo principy právního státu a liberální demokracie a bylo kvůli tomu, nebo stále je, kvůli tomu terčem několika řízení," upozornil politolog Jiří Pehe.

Neshody mezi Evropskou komisí a Maďarskem panují i kvůli postoji k pomoci Ukrajině. Budapešť se totiž dlouhodobě snaží blokovat finanční pomoc pro Kyjev. Atmosféře nepomohla ani červnová návštěva Viktora Orbána v Moskvě nebo jeho rozhodnutí udělovat pracovní víza Rusům a Bělorusům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.