Čeští vědci vyvinuli lék na obezitu i Alzheimera. Úzce spolu souvisí

Neuropeptid CART. Látka, která potlačuje chuť k jídlu a zároveň chrání mozek před degenerativními změnami. Její účinky zatím vědci úspěšně otestovali na laboratorních myších. Ty během několika týdnů zhubly a jejich mozek se uzdravil.

"Látka opravdu funguje tak, jak by měla, že je schopná snižovat příjem potravy. Navíc v mozku těchto myší došlo ke snížení těch patologií, které jsou také typické pro Alzheimerovu chorobu," popsal vědec Vilém Charvát.

Pokud by se lék podal včas, mohl by dokonce zabránit rozvinutí této zákeřné choroby. Má to ale háček. Nemoc můžeme mít v těle dlouhá léta před prvními příznaky.

[chooze:article;value:543770]

"Postupně se ta nemoc prohlubuje, paměť se zhoršuje a přidávají se další příznaky. Například porucha orientace v prostoru," upozornil Ondřej Fiala z Institutu neuropsychiatrické péče INEP.

Jakmile propukne, je už na vyléčení pozdě. "Neexistuje včasná diagnostika. Jakmile už se ta Alzheimerova choroba rozvine, tak už je ten mozek poškozen tak, že v současné době neexistuje žádná efektivní léčba," sdělil Charvát.

I to se ale může brzy změnit. Vědci totiž pracují na metodě, která by dokázala nemoc odhalit už z krve nebo mozkomíšního moku. "V poslední době je velký pokrok v diagnostice z krve. Zdá se, že během dvou, nejpozději tří let bude možné i v klinické praxi nasadit některé jednodušší krevní testy," uvedl neurolog FN Motol Jakub Hort.

[chooze:article;value:564092]

Než se nový objev dostane z laboratoře do lékáren, musí vědci zjistit, proč látka funguje právě tímto způsobem. "Aby se daly vyloučit případné nežádoucí účinky, je naprosto klíčové znát ten receptor a ten mechanismus účinku," vysvětlil Charvát.

Látka by podle vědců měla na mozek příznivě působit i v případě, že pacient obezitou ani cukrovkou netrpí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.