Česká ekonomika není v dobré kondici. Ekonomové radí změny v daních

Částečnou úlevu by mohla napjatému státnímu rozpočtu dopřát revize daní. "To, že se snížil výběr DPH při fiskální konsolidaci, to byla podle mého názoru chyba. Nebo to, že jsme tolerantní vůči nezdanění určitého typu alkoholu, konkrétně tichého vína," uvedl ekonom a poradce prezidenta David Marek.

V tom je s ním za jedno i místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. "Nemáme peníze pro kuchařky základních škol a vedle toho tady podporujeme ze 70 % levné zahraniční čůčo," řekl.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by však rozpočtu třeba vyšší zdanění tabákových výrobků nepomohlo. "Ty daně máme poměrně vysoké, zejména v Polsku je nižší spotřební daň. Daně končí v jiném než státním rozpočtu, a to dobře není," sdělil.

[chooze:article;value:570818]

"Bude potřeba kousek po kousku jednotlivé výjimky odstraňovat, ale konkrétní návrh teď v současnosti nemáme, protože si myslíme, že do konce volebního období už na to není prostor," řekl místopředseda poslaneckého klubu Michael Kohajda (KDU-ČSL).

Podle opozice rozpočtu přitížilo hlavně zrušení EET. Naopak zavedení některých daní, ze kterých má stát příjem, odborníci kritizují. "Windfall tax je špatně už od začátku, ta neměla nikdy začít platit. Mělo se to udělat standardními postupy, jak získat prostředky na tu energetickou krizi," uvedl Marek.

"Primární bude snížit výdaje, několika těm výdajům dohledat nové příjmy. Ten deficit je tak obrovský, že žádná částečná nějaká daň, která by se teď zvýšila, by to nějakým realistickým způsobem nevybrala," řekl Bartoň.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.