Západ je v pozoru. Číňané se domlouvali s Putinem, co bude dál

Vladimir Putin ve středu během rozhovoru s čínským premiérem Li Čchiangem řekl, že rusko-čínské "rozsáhlé společné plány a projekty" v ekonomické a humanitární oblasti budou "pokračovat po mnoho let".

"Naše obchodní vztahy se rozvíjejí, úspěšně se rozvíjejí. Rostou, a to i díky úsilí našich čínských přátel," sdělil Putin. "Pozornost, kterou vlády obou zemí na obou stranách věnují rozvoji obchodních a ekonomických vazeb, přináší výsledky," stojí v prohlášení Kremlu, které cituje South China Morning Post

Druhý nejvyšší představitel Číny po prezidentovi Si Ťin-pchingovi dorazil do Moskvy na pravidelné každoroční setkání, které se zaměřilo na ekonomickou i praktickou spolupráci. Čínský premiér ve svém projevu k Putinovi podle čínských státních médií ocenil úsilí ruského vůdce a Si Ťin-pchinga "vnést silný impulz" do "prohlubování bilaterálních vztahů a spolupráce".

[chooze:article;value:570271]

Čínský premiér jednal i se svým ruským kolegou Michailem Mišustinem. Během jejich setkání Li řekl, že čínsko-ruské přátelství je "pevné, silné a neotřesitelné" a "odolalo mezinárodním turbulencím". "Nyní, tváří v tvář složité a měnící se mezinárodní situaci, je čínská strana připravena postupovat pevněji s našimi ruskými partnery, vedena strategií našich vůdců," řekl.

Mišustin zase kritizoval snahy Západu omezit Rusko a Čínu a vyzval Čínu k úsilí o obranu jejich společných zájmů. "Nacházíme se ve složitých vnějších podmínkách. Západní země používají nelegitimní sankce pod přitaženými záminkami, nebo, zjednodušeně řečeno, metody nekalé soutěže. Snaží se udržet si svou globální dominanci a udržet ekonomický a technologický potenciál Ruska a Číny,“ řekl.

Návštěva Běloruska

​Liova čtyřdenní cesta, která bude také zahrnovat zastávku v Bělorusku, je první návštěvou Ruska vysoce postaveným čínským představitelem od doby, kdy válka s Ukrajinou nabrala nový rozměr po překvapivém vojenském vpádu ukrajinských sil do ruské Kurské oblasti před dvěma týdny.

Rusko se usilovně snaží odrazit tento útok, který je prvním případem, kdy cizí vojska vstoupila na ruské území od druhé světové války, a přichází uprostřed rostoucího tlaku na ukončení války na Ukrajině, která začala v roce 2022 totální invazí Ruska do sousední země.

Minulý týden mluvčí čínského ministerstva zahraničí v reakci na dotaz médií ohledně situace v Kursku vyzval "všechny strany", aby nerozšiřovaly bojiště, neeskalovaly boje a "nepřilévaly olej do ohně", a uvedl, že Čína bude pokračovat v práci na "politickém urovnání krize", uvedl web GlobalTimes.

Vztahy Ruska a Číny rozebrala analytička Kara Němečková (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.