Papírovou účtenku jen na vyžádání, schválila vláda. Má to šetřit papír

Vláda ve středu schválila podnikatelský balíček, který navrhl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Jeho součástí je i plán na zavedení digitální účtenky. "Papírová forma účtenky by byla pouze na vyžádání zákazníka," uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

"Digitální účtenku v jednotném formátu by bylo možné získat například prostřednictvím aplikace, e-mailu či QR kódů," pokračovalo ministerstvo. Má se tím údajně zjednodušit, zrychlit a zefektivnit proces nakupování. "Zároveň přispěje k postupnému odstranění situace, kdy se účtenka vytiskne a rovnou hází do koše, protože ji zákazník nechce," dodalo MPO.

[chooze:article;value:557087]

Součástí balíčku je vedle zavedení digitální účtenky i 21 dalších opatření. "Jejich cílem je podnikatelům zjednodušit život, umožnit jim snižovat výdaje, šetřit čas a zvýšit produktivitu. Zaměřujeme se na digitalizaci procesů, využití umělé inteligence, ale také na legislativní změny, které pomohou usnadnit podnikání napříč oblastmi a zvýšit atraktivitu Česka i mezi zahraničními investory," popsal Síkela.

V rámci digitalizace má vzniknout portál podnikatele. "Díky tomuto rozhraní si podnikatelé vyřídí řadu úkonů z pohodlí domova, namísto toho, aby museli čekat na úřadech nebo hledat informace na jednotlivých webech úřadů," řekl Síkela.

[chooze:article;value:568182]

Další změnou má být zavedení možnosti výplaty v cizí měně, což by mělo být možné po dohodě zaměstnance a zaměstnavatele. Pomoct by to mělo hlavně cizincům nebo zaměstnancům žijícím v zahraničí.

Zjednodušit se mají převody vozidel. "Při přepisu vozidel je nutné provádět evidenční kontrolu vozidla, což administrativně zatěžuje nové majitele. Proto navrhujeme současnou povinnost zavést v rámci STK. Nebylo by tedy nutné tento úkon provádět individuálně," vysvětlilo MPO.

Poslanecký výbor ve středu schválil Síkelu jako kandidáta na eurokomisaře, ale jen těsně (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.