Panika v ruské vládě. Putin svolal kvůli Ukrajině mimořádné jednání

"Svolal jsem vás, abychom probrali situaci, která se v současnosti odehrává v pohraničních oblastech Ruska," řekl Putin při čtvrteční videokonferenci. Ta se týkala aktuálním akcím v Kurské oblasti, kde Ukrajinci od 6. srpna obsadili rozsáhlá území.

Zúčastnil se jí i gubernátor oblasti Aleksej Smirnov, který informoval o probíhající evakuaci. "K dnešnímu dni odešlo 133 190 osob, 19 376 osob zůstává," uvedl podle webu The Moscow Times. Dodal, že rozkaz k evakuaci dostalo asi 150 tisíc lidí.

[chooze:article;value:570638]

Aktualizovaný počet civilních obětí neuvedl. Ruská státní média ale zmiňují, že se jejich počet zdvojnásobil oproti oficiálními dvanácti. Putin měl podpořit Smirnovovu iniciativu k tomu, že každý, kdo oblast opustí, dostane 15 tisíc rublů, což odpovídá asi 3 600 korunám, reportoval web Ukrajinská pravda.

Putin taky během jednání obvinil Ukrajinu z útoku na Kurskou jadernou elektrárnu, jak informovala agentura RIA Novosti. Nedoložil ale žádné důkazy. Obeznámena měla být Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která by situaci měla prověřit. Elektrárna leží v Kurčatovu několik desítek kilometrů od rusko-ukrajinských hranic.

[chooze:article;value:570113]

Ukrajina útok popírá. "Ruskem vytoužený scénář útoku ukrajinských obranných sil na kurskou jadernou elektrárnu s cílem obvinit je z jaderného terorismu se rozpadl, a tak se Putin připojil k propagandě," uvedl Andrij Kovalenko, vedoucí oddělení kontradezinformace ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany podle webu The Kyiv Independent.

Vojenskou operaci Ukrajinců na ruském území minulý týden rozebral novinář Jiří Just (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.