Opilá žena spadla do kolejiště metra. Zachránilo ji nouzové tlačítko

Žena spadla do kolejiště ve stanici metra Nádraží Veleslavím v sobotu odpoledne, policie o incidentu ale informovala až ve čtvrtek. Tragédii zabránili pohotoví svědci, kteří na nic nečekali a začali okamžitě jednat. 

"Cestující, kteří stáli na nástupišti, začali okamžitě volat o pomoc a jedna z žen po upozornění dalšího cestujícího běžela k nouzovému tlačítku, které zmačkla a tím zastavila provoz metra," uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Dispečer na místo přivolal záchranáře a policii. "Po souhlasu dispečera do kolejiště vstoupil lékař, který zrovna cestoval v metru a okamžitě začal zjišťovat stav poškozené," řekla Kropáčová.

[chooze:article;value:570630]

Lékař na místě ženu ošetřil a hasiči ji spolu s policisty transportovali do sanitky. "Provedenou orientační dechovou zkouškou se ukázalo, že je zraněná žena pod vlivem alkoholu, kdy se na displeji přístroje ukázalo více než 2,5 promile alkoholu v dechu," sdělila mluvčí.

"Policisté na místě zajistili kamerové záznamy, na kterých je vidět, že žena se potácela po nástupišti a následně stojící zády ke kolejišti zavrávorala. Vzhledem k tomu, že stála na úplném okraji ochranného pásu nástupiště, tak spadla přímo do kolejiště," upřesnila mluvčí okolnosti.

[chooze:article;value:570611]

Podobný případ, ovšem s tragickým koncem, se v pražském metru odehrál před dvěma týdny. Ve stanici Křižíkova spadl do kolejiště slepec, kterého přejela vlaková souprava. Život mu přitom mohlo zachránit právě nouzové tlačítko.

Tato tlačítka jsou umístěna na nástupištích stanic metra pro každou kolej zvlášť. "Jsou situovaná zpravidla na začátku a na konci nástupiště na ostění, případně na sloupech, vždy dle architektonického řešení jednotlivé stanice," zdůraznila Kropáčová.

Tragický pád slepce do kolejiště metra vyvolal řadu otázek ohledně bezpečnosti. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.