Kim Čong-un zuří. Jihokorejci udělali něco, co si 71 let nedovolili

"Musíme změnit myšlení severokorejského lidu, aby vroucně toužil po sjednocení založeném na svobodě," prohlásil jihokorejský prezident Jun Sok-jol 15. srpna při projevu u příležitosti výročí konce japonské koloniální okupace Korejského poloostrova v letech 1910 až 1945.

Sever nechce podle webu asia.nikkei.com ovládnout silou, samotní obyvatelé by měli chtít žít ve svobodné a otevřené společnosti. Jde o první takovéto prohlášení od konce korejské války.

Podle Victora Cha z Centra pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu, který se zaměřuje na Asii a Koreu, jde o silné a bezprecedentní poselství. "Apeluje na průměrného severokorejského občana, aby řekl, jaký může být život ve svobodě, která přichází se sjednocením. To je pro severokorejský režim mnohem hrozivější než prohlášení o pohlcení severokorejského státu," uvedl.

[chooze:article;value:566186]

​Severní Korea zatím na výzvu svého jižního souseda jinak nereagovala. "Ještě jednou bych rád požádal Severokorejce, aby reagovali na naši žádost a návrh na zahájení konzultací na pracovní úrovni," vyzval ve čtvrtek ministr pro sjednocení Kim Jung-ho.

​​Ministr Kim ale zároveň zdůraznil, že Pchjongjang na začátku tohoto roku učinil prohlášení, že se vzdal myšlenky mírového sjednocení. Dále navíc pokračuje ve zbrojení a zhoršuje situaci v oblasti lidských práv v zemi. Soul se tak podle něj soustředí na kroky ke sjednocení, které nevyžadují spolupráci Severní Koreje.

Mezi oběma zeměmi na Korejském poloostrově panuje od roku 1953 příměří. Tomu předcházela krvavá válka, která probíhala od roku 1950. Jak připomíná BBC, mezi zeměmi panuje neustálé napětí. Jižní Korea v červnu obnovila propagandistické vysílání směrem na sever v reakci na to, že režim Kim čong-una poslal přes hranice stovky balonů s odpadky.

Severní Korea se utrhla ze řetězu. Situace už děsí Čínu a Rusko. Podívejte se na květnový rozhovor s výzkumníkem Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií univerzity obrany Zdeňkem Petrášem pro TN Live:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.