Světoví experti podpořili Vobořila. Ministři ale názory měnit nehodlají

"Byli jsme šokováni, že Jindřicha z jeho pozice vytlačily soukromé zájmy podnikatelů a morálních lobbistů. Jsme Jindřichovi vděčni za jeho dlouholeté úsilí, za jeho osvětu, za to, že šel příkladem, a za jeho neúnavnou práci," napsali experti.

Ostře se do vlády Petra Fialy (ODS) opřelo přes 70 renomovaných expertů z různých organizací a univerzit třeba z USA, Kanady, Jižní Ameriky, Evropy nebo Asie v otevřeném dopise. Mezi nimi jsou třeba i dlouholetý newyorský regulátor konopí, vědci z britských univerzit nebo třeba i přední světový epidemiolog, který se zabývá hepatitidou C. 

"Vyzýváme českou vládu, aby pokračovala v podaných návrzích pana Vobořila na moderní a humánnější legislativu a aby dál naslouchala jeho hlasu na tomto poli," uvedli experti.

[chooze:article;value:564068]

Že by dopis byl varováním, aby český kabinet následoval Vobořilem roky připravovanou národní protidrogovou politiku, si ale ministři nemyslí. "Jeho kolegové, přátelé z různých zemí, prostě napsali asi nějaký dopis, já jsem ho četl jenom zběžně," vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

"Já jsem ten dopis nečetl, to slyším od vás poprvé," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Návrhy Vobořila vláda podle něj nepoužije. "Já myslím, že tady jsem v nějaké koaliční shodě, jakým způsobem naložit v rámci regulace konopí, a myslím si, že ta dohoda tady jasná je," dodal.

"Já jsem ten dopis ještě neměl možnost pročíst, tak bych reagoval na něco, co jsem neviděl," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

[chooze:article;value:558023]

Vobořil si nebral servítky a vaz mu pravděpodobně zlomilo to, že kritizoval i politiky. "Já už jsem opakovaně mnoho let říkal, že ve Sněmovně se užívá kokain," prohlásil například v květnu. Kvůli Vobořilově práci jeho rodina i on sám v posledních měsících čelili výhrůžkám násilím i smrtí. 

"Státní úředník, který upřednostňuje odborný před ideologickým pohledem, to v současnosti v České republice nemá snadné. A bylo poznat, že pana Vobořila nedokázalo ve funkci udržet ani přátelství s Petrem Fialou," podotkl politolog Lukáš Jelínek.

Odchod Vobořila kritizovala i Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, podle které s Vobořilovým odchodem v Česku hrozí ochromení služeb pro závislé.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.