Školné dělí společnost: Strach o chudé studenty proti vyšší kvalitě vzdělávání

Myšlenka školného na veřejných vysokých školách se opakovaně vrací. Hlavní argument pro je, že by univerzity získaly více finančních prostředků. 

Zvýšení kvality vzdělávání

Více peněz znamená i lepší vybavení univerzit. "Zvýší se tlak na dokončování studia a na kvalitu vysokoškolského studia," míní ekonom a odborník na vzdělávání Daniel Münich.

Zodpovědnější přístup studentů

Jedním z hlavních argumentů pro zavedení školného je, že by to motivovalo studenty ke včasnému získání titulu. Opadlo by neustálé protahování a zneužívání systému.

[chooze:article;value:512849]

"Studenti by více uvážlivě přistupovali ke studiu. Mohlo by to zvýšit motivaci studium dokončit. Mohlo by to zvýšit pozornost tomu výběru," poznamenal prorektor České zemědělské univerzity Jiří Remeš.

Více peněz do státního rozpočtu 

Zavedení školného přinese více peněz do státní kasy. K této myšlence se ještě v červnu přikláněl i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). "Zemi nic jiného nezbývá. Pokud chce investovat do vysokoškolského studia, musí zavést školné," prohlásil Münich.

Podle některých profesorů je to ale nemyslitelné. "Pokud bychom dali poplatky za studium i českým studentům, tak jsem přesvědčena, že by ztratili ten důvod studovat," podotkla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Snížení dostupnosti vzdělání

Odpůrci ale varují, že zavedením školného se vysoké školy stanou nedostupnými pro studenty z nízkopříjmových rodin.

[chooze:article;value:441509]

Většina univerzit je proti zavedení školného. Například Králíčková varuje před tím, že se tím zhorší už tak špatná dostupnost vysokoškolského studia pro určité skupiny studentů. "Znamenalo by to zhoršenou sociální prostupnost," varuje.

"Může to vést k možnosti, že o tom, jak získat vysokoškolské vzdělání, budou rozhodovat majetkové poměry," upozornil mediální teoretik FSV Univerzity Karlovy Jan Jirák.

Obory zaniknou

"Může to rozhodit nabídku studijních programů, protože některé se skrze to školné ukážou jako studentsky atraktivní a jiné ne," myslí si Jirák.

Zvýšení zadluženosti mladých lidí

Podle odborníků je důležité stanovit pravidla pro výhodné studentské půjčky, aby se studenti vyhnuli zadlužení. "Musí existovat systém vratných grantů pro studenty, které jsou bezrizikové a splácí se od určitého výdělku," řekl Münich. "Nebo nastavení mechanismu, aby mohli studovat i studenti sociálně znevýhodnění," dodal Remeš.

Zavedení školného vyžaduje podle odborníků pečlivé zvážení dopadů na společnost, ekonomiku a kvalitu vzdělání.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.