Psy v Jihlavě trápí zdravotní problémy. Mohou za to postřiky, tvrdí majitelé

"Náš pejsek měl častěji trávicí potíže a zjistila jsem, že je to v souvislosti s postříkanou trávou v okolí domu. Nechutenství, průjmy a potom i krev ve stolici," svěřila se paní Hana, majitelka psa.

Se svým jorkširským teriérem už musela několikrát k veterináři a nebyla sama. Trávicí a zažívací problémy mívají pejsci vždy, když jihlavské technické služby v okolí odstraňují plevel z chodníků za pomoci chemických postřiků.

Naposledy měli psi problémy v jihlavské lokalitě Demlova. "Slyšeli jsme od spousty lidi, že ty problémy se tam vyskytly. Měli by používat něco jiného, protože pejskaři, a hlavně ti pejsci tím trpí," myslí si jedna z majitelek psů.

[chooze:article;value:570442]

"Randap používáme, protože neporušujeme žádnou platnou legislativu a ta aplikace na chodnících je účinná, rychlá a levná," řekl mluvčí Služby města Jihlava Martin Málek.

Podle veterináře Radka Fily však látka obsažená v postřiku skutečně problémy psům způsobovat může. V největším ohrožení jsou pak podle něj drobná plemena.

Plevel z chodníků lze odstraňovat i jinými metodami, například za pomoci horké vody. Je to ale nákladnější a méně efektivní. Technické služby tak chemické postřiky prý budou používat i nadále. Málek ale potvrdil, že o jejich aplikaci budou technické služby dopředu informovat. Tento systém by měl začít fungovat v příštích týdnech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.