Litvínov děsí nevybuchlá puma. Obří evakuace, opatření mají trvat týden

V odlehlé části chemického areálu v Záluží u Litvínova nalezli ve středu při výkopových pracích nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války. Na místo byla proto přivolána policie, hasiči a pyrotechnik. 

Z bezpečnostních důvodů zahájili evakuaci zaměstnanců areálu chemičky. Kolem 18:30 policie upřesnila, že kvůli riziku výbuchu pumy nakonec evakuovala celkem 582 osob.

"Dle posouzení pyrotechnika a velkému riziku výbuchu zůstane puma o váze 250 kg na místě do 27.8. Nyní zasedá krizový štáb, který bude rozhodovat o dalším postupu," uvedli policisté na síti X.

[chooze:article;value:570510]

Z bezpečnostních důvodů je dočasně zcela uzavřena silnice mezi Litvínovem a Mostem v úrovni společnosti Orlen Unipetrol a také železniční trať Most-Litvínov. Tato opatření by měla trvat až do úterý 27. srpna.

"Po konzultaci s policií jsme z preventivních důvodů dnes večer zahájili okamžité bezpečné odstavování všech výrobních a energetických jednotek rafinérské části výrobního areálu," uvedla společnost Orlen Unipetrol na síti X.

"Výroba je v této části až do odvolání zastavena a do této části areálu mají přístup pouze vybraní zaměstnanci. Petrochemická část závodu a přilehlá čerpací stanice prozatím zůstávají v provozu," upřesnila chemička.

V Ústeckém kraji několikrát zasahovali pyrotechnici. Lidé našli nevybuchlou munici (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.