Výzkum nadace Sirius a TV Nova ukázal, jak usnadnit odchod z dětského domova

Místo velkých ústavů menší byty, ve kterých děti žijí spolu s vychovatelem jako běžná rodina. Ty starší si pak můžou i vyzkoušet, jaké je to bydlet o samotě. V dětském domově v Dolních Počernicích rozvíjí projekt takzvaného předcvičného bydlení, kde se středoškoláci připravují na samostatný život.

"Dostaneme samostatně peníze, se kterými hospodaříme celý měsíc. Člověk je už samostatnější, může si sám nakoupit, sám se o sebe stará, je to na něm, jak vstane do školy," uvedla Veronika, obyvatelka předcvičného bytu.

Pokud to zvládnou, můžou se po čase přestěhovat do některého ze cvičných bytů mimo dětský domov. "Vychovatel nebo provázející pedagog už na ně jenom dohlíží, dojíždí tam tak dvakrát týdně, jsou jenom na telefonu," vysvětlila hlavní vychovatelka dětského domova Lucie Dušková.

[chooze:article;value:570335]

Podle výzkumu dětem v životě nejvíc pomůže mít mimo domov někoho blízkého. To může být právě hostitel, který dítěti ukáže domácí prostředí a rodinný život. "Hostitel je někdo, kdo tam pro ně je, na koho se můžou spolehnout. Takový jako pevný bod v těch rozbouřených vodách," řekla hostitelka Barbora Mudrová.

Hostitelem se může stát každý, kdo splní podmínky OSPODu. Stačí mít čistý trestní rejstřík, absolvovat přípravný kurz a vyšetření u psychologa

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.