TOP 09 se obula do Bartoše. Pekarová Adamová žádá speciální jednání

"Předsednictvo TOP 09 je silně znepokojeno průběhem implementace digitalizace stavebního řízení, za níž nese plnou zodpovědnost vicepremiér Ivan Bartoš," uvedla strana v prohlášení, které na sociální síti X sdílela její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 tak vyvolá jednání v rámci koalice, na němž požaduje od Bartoše předložení řešení stávající situace včetně harmonogramu. 

"Digitalizaci stavebního řízení budeme projednávat na zítřejším vládním jednání, jak jsme se dopředu dohodli s panem premiérem a rád všechny koaliční partnery seznámím s aktuálním stavem, nasazenými funkcionalitami a plánem," sdělil TN.cz Bartoš.

[chooze:article;value:569177]

"Ministerstvo pro místní rozvoj je zároveň ve velmi úzkém kontaktu s profesními organizacemi, zástupci samospráv i jednotlivých úřadů, odbory. Dnes jsem měl například další konstruktivní schůzku se zástupci Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů, za což jim děkuji. Na základě zpětné vazby dle domluvy informační systémy rozvíjíme a vedle toho pokračuje i standardně plánovaný rozvoj," dodal.

Nejdůležitější podle něj je, aby se projekt dotáhl. Zdůraznil, že jde o jeden z největších digitálních projektů od revoluce. 

"Léta panovala hluboká nespokojenost s délkou stavebního řízení a celým procesem, ale nikdo neměl odvahu s tím jakkoliv pohnout, právě kvůli obří náročnosti celého projektu. Bez toho by ale nikdy nebyla šance na zlepšení, byť nepřijde okamžitě a v první fázi jsou obtíže, které nepopíráme, naopak je aktivně řešíme. Dlouhodobě se to ale skutečně vyplatí," vzkázal.

[chooze:article;value:570286]

Bartoš se dříve za problémy při digitalizaci omlouval. Už na začátku srpna se do něj pustili i jiní koaliční partneři. "Digitalizace stavebního řízení zatím není zvládnutá, je to obrovský problém," prohlásil místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

"Koncem srpna bude, co do požadavků a komfortu, prostě stabilní," slíbil dříve předseda Pirátů.

Systém stavebního řízení má stále nedostatky. Někdy znemožňují práci, říká tajemník městského úřadu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.