Putinovi se hroutí všechny plány. Číňané mu řekli rázné ne

Rusku se bortí jeho velký plán na postavení plynovodu Power of Siberia (Síla Sibiře 2), který měl procházet přes Mongolsko do Číny. Ukázalo se, že Mongolsko nezahrnulo plynovod Gazpromu do svého národního plánu rozvoje do roku 2028, uvádí deník The South China Morning Post. Projekt tak má šanci zůstat pouze na papíře.

"Vstupujeme do dlouhé pauzy, kdy už Moskva nevěří, že by mohla získat od Pekingu takovou dohodu, jakou si přeje, a pravděpodobně projekt odloží do lepších časů,“ řekl bývalý úředník Národní bezpečnostní rady Mongolska Munkhnaran Bayarlkhagva.

[chooze:article;value:570057]

​2500 kilometrů dlouhý plynovod počítal s výstavbou o projektované kapacitě 50 miliard metrů krychlových. Tím by Rusko částečně pokrylo ztracené objemy dodávek plynu do Evropy.

Mongolsko zase doufalo v příliv investic z výstavby plynovodu, jehož náklady se odhadovaly na 8 až 15 miliard dolarů (v přepočtu 182 až 340 miliard korun). Odborník na Rusko a střední Asii na Šanghajské akademii sociálních věd Li Lifan si myslí, že Rusko momentálně na projekt nemá peníze. 

Ještě v červenci se přitom sešli představitelé Ruska a Mongolska a společně celý projekt řešili, uvedla agentura TASS. Nic tehdy problémům nenasvědčovalo. 

Analytik zhodnotil aktuální vývoj války mezi Ruskem a Ukrajinou (19/8/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.