Policie stíhá bývalé důstojníky StB. Zakázali Pražský výběr

Kapela Pražský výběr, založená v roce 1976, patřila v 80. letech k nejvýznamnějším československým skupinám undergroundu. Jenže v roce 1983 skupinu komunistický režim zakázal.

"Vzhledem k tomu že v oboru, ve kterém jste evidován, pro Vás nemá naše krajská agentura využití, rušíme Vaši kvalifikaci," uvedla StB v dokumentu zdůvodňujícím odebrání kvalifikace.

[chooze:article;value:536367]

​Policie nyní navrhla obžalovat dva tehdejší členy StB, kteří za ukončením činnosti kapely měli stát. "Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu navrhl obžalovat dva bývalé důstojníky pražského oddělení StB zřízeného na ochranu československé kultury," uvedl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Členům kapely, ve které dodnes působí například Michael Kocáb, Vilem Čok, nebo Michal Pavlíček, odebrali umělecké kvalifikace, které umělci tehdy potřebovali k tomu, aby mohli vystupovat.

Znovu mohla kapela Pražský výběr vystupovat až v druhé polovině osmdesátých let. O návrhu na obžalobu dvou bývalých důstojníků StB bude rozhodovat obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.