Nečekané rozhodnutí Putina: Ruské území nechá Ukrajincům

Ozbrojené síly Ruska stále pokračují v postupu na donbaské frontě poblíž Pokrovsku a nevypadá to, že by se měly přesouvat na pomoc Kurské oblasti. To řekl podle ukrajinského portálu RBC-Ukraine Roman Kostenko, tajemník ukrajinské parlamentní komise pro národní bezpečnost, obranu a zpravodajství. Ten má za to, že Rusové Kurskou oblast obětují, minimálně prozatím.

"Pokud chceme pokračovat v postupu, na nějaké pozici pak vybudovat obranu a držet ji, a pokud budeme schopní tyto pozice zásobovat, tak věřím, že Rusové, ani při tomto tempu, nepřemístí své rezervy z hlavních směrů útoku na Ukrajině… Myslím, že nepřítel potřebuje minimálně měsíc, aby dal dohromady sílu potřebnou alespoň na to, aby nás zadržela," řekl Kostenko.

​V rozhovoru Kostenko také řekl, že jedním z důvodů útoku na Kurskou oblast bylo odlákání ruských sil z Donbasu. A to se zatím nedaří. Na to upozornil v pondělním komentáři pro TN Live i bezpečnostní analytik Daniel Koštoval.

"Ukrajinský prezident hovoří o vytvoření nějakého nárazníkového pásma, ale je zjevné, že hlavním cílem toho ukrajinského vpádu je odlákat jednotky z těch hlavních směrů útoku ruské agresorské armády, především z východní Ukrajiny, a odlehčit tak obraně tam. To se zatím úplně nedaří, Rusko postupuje především na Pokrovsk, ale také na Časiv Jar a na Toreck. To znamená, uvidíme, do jaké míry tahle strategie, která byla velmi dobře připravená, především z hlediska momentu překvapení, jak nakonec zafunguje, to ukáží až příští týdny," řekl Koštoval.

[chooze:article;value:570268]

​Odborník také připustil, že situace v Kurské oblasti zatím ruského prezidenta Vladimira Putina neohrožuje. "Není to nic, co by bylo zcela zásadní. Pokud to ovšem bude trvat dál, pokud vznikne zóna na ruském území, kterou vytvoří ukrajinská armáda, tak by to samozřejmě mohlo vytvářet tlak na samotného prezidenta ve smyslu nespokojenosti vládnoucí elity a vznikání otázek, nakolik je zrovna tento prezident ještě dostatečně silný a dostatečně schopný, aby dokázal efektivně vést státní aparát včetně armády tak, aby byla zachována územní celistvost Ruska," shrnul Koštoval.

Ukrajinské síly aktuálně značně zvolnily tempo postupu v Kurské oblasti, do vzduchu vyhodily už několik důležitých mostů. Kupředu ale postupují také Rusové, a to u Kupjansku, Svatove, Pokrovsku a Vuhledaru, jak informoval v pondělním přehledu americkém Institutu pro studium války (ISW).

Podívejte se na celý rozhovor TN Live s Danielem Koštovalem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.