Místo listů rovnou sníh. Meteorologové zpřesnili předpověď na podzim

Do meteorologického podzimu zbývá jen pár dní. Ten totiž začíná už 1. září a je to také období přechodu z nejteplejší do nejchladnější části roku. Meteorologové už tak zpřesnili, jaké počasí nás na podzim čeká a prozradili, že hlavní roli v něm bude hrát meteorologický jev La Niña, píše web Severe Weather.

La Niña je chladnějším protějškem jevu El Niño a objevuje se v Tichém oceánu. Právě ta má během podzimu naplno udeřit a vydržet má celou zimu, uvádí portál Daily Galaxy. Připravit bychom se tak měli na náhlé ochlazení.

La Niña ale kromě teplot bude ovlivňovat i srážky. Zatímco na jihu a na západě Evropy bude relativně sucho, střední a východní Evropa má být srážkově nadprůměrná. Připravit bychom se měli i na sněhové srážky, a to zejména v listopadu.

[chooze:article;value:569219]

"Listopad jakožto poslední měsíc meteorologického podzimu přináší dostatečně studený vzduch a v mnoha případech potenciální sněžení," uvádí odborníci. Sněžit by podle nich mělo hlavně ve Skandinávii, v Alpách a na severním Balkánu.

Jev La Niña bude ovlivňovat počasí i v zimě. Jak moc, na to je podle odborníků příliš brzy. Ti však prozatím očekávají, že sníh zasype zejména severovýchod Spojených států a východní Kanadu.

Česko zažilo nejteplejší týden z celého roku. Podívejte se na rozhovor s meteoroložkou Dagmar Honsovou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.