Koalice jedná o státním rozpočtu. Nejostřejší střet čeká ministra školství

Zřejmě ten nejostřejší střet v úterý večer čeká ministra školství Mikuláše Beka (STAN). Ten už v minulosti uvedl, že chce do svého rozpočtu pro příští rok, oproti tomu, s čím počítá ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), navíc 30 miliard korun.

Jestli požadavek na tuto konkrétní částku stále trvá, nebo jej třeba už zmírnil, ale při příchodu na jednání Bek nechtěl komentovat. "Očekávám intenzivní debatu o základních parametrech toho rozpočtu, teď to nebudu dál komentovat," řekl.

Jeho snahy o navýšení rozpočtu pro školství chce podpořit například šéf Pirátů Ivan Bartoš. "Budeme se bavit o prioritách, třeba i oblasti školství, kde je významný propad oproti loňskému roku. A je to první debata, tak já doufám, že nás to někam posune," uvedl.

[chooze:article;value:570365]

Proti tomu se ale staví nejen šéf státní kasy, ale i TOP 09. Její předsedkyně Markéta Adamová Pekarová především požaduje, aby se deficit rozpočtu, který v tuto chvíli šéf státní kasy plánuje na 235 miliard korun, snížil. Mluví o částce okolo 200 miliard korun.

"Při jakémkoliv navýšení včetně školství je důležité, abychom věděli, že ty peníze jsou efektivně využity. Přicházet s dalšími požadavky, ale neříct, kde ušetřím, tak to by samozřejmě uměl říct úplně každý resort," řekla.

To, že by v úterý padlo finální rozhodnutí, se však neočekává. Vláda totiž svůj prvotní návrh rozpočtu, letos vůbec poprvé, nezveřejnila. S jeho podobou chce veřejnost seznámit až koncem srpna. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.