Brusel chce zvýšit cla na elektromobily z Číny. Ekonomové z toho nejsou nadšení

Evropská komise se pro cla na elektromobily z Číny rozhodla hlavně proto, že podle Bruselu takové vozy vytlačují z trhu ty evropské.

"Ona sice v tom krátkém období může pomoci některým elektrovýrobcům v Evropě, aby prodali o něco víc, nakonec ale čínská odveta může být taková, že Peking uvalí cla na evropská auta, většinou ta se spalovacími motory, která vyvážíme do Číny. Nakonec to může evropské výrobce stát více, než kolik jim opatření přinese," upozorňuje analytik Petr Bartoň.

[chooze:article;value:570127]

​Cla se různí podle toho, jak které automobilky s Evropskou komisí spolupracují a jak je dotuje čínská vláda. Právě na ty, které to nedělají, by měla dopadnout největší sazba přes 36 procent. Naopak automobilky, které spolupracují, se musí připravit na clo ve výši přes 21 procent.

Cla jsou oproti původním plánům Evropské komise nižší. "Evropská unie je otevřena nalezení účinného kompromisu společně s čínskou vládou, který by problémy vyřešil," vysvětluje Olof Gill mluvčí Evropské komise pro obchod.

[chooze:article;value:565600]

​Evropská unie už v červenci letošního roku uvalila na elektromobily z Číny cla provizorní. A tím Peking rozlítila. Čína se proto obrátila na Světovou obchodní organizaci. Právě odvety ze strany Pekingu se řada zástupců evropského automobilového průmyslu obává stejně jako ekonomové.

"Potřebujeme naopak systémový přístup, který podpoří silné stránky evropského průmyslu, jež zvýší jeho konkurenceschopnost a otevřou nové trhy," upozorňuje Zdeněk Petzl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu.

Po uvalení dočasných cel na elektromobily z Číny klesl podle společnosti Dataforce počet takových nově registrovaných aut v Evropě téměř o polovinu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.