Velká změna na pracácích. Systém předpoví, jestli seženete zaměstnání

Systém podobný semaforu bude umět na základě matematicko-sociálních modelů zkoumaných na vzorku stovek tisíc lidí s velkou přesností okamžitě předpovědět na devět měsíců dopředu, jestli práci seženete, nebo ne.

"Zelení by byli ti, kteří si tu práci třeba najdou bez jakékoli potřebné intervence Úřadu práce. V případě těch žlutých můžou třeba poskytovat nějakou intenzivnější pomoc při hledání práce. A v případě těch červených třeba můžou hned začít nabízet nějaké rekvalifikace," vysvětlil docent katedry ekonomie na Masarykově univerzitě v Brně Štěpán Mikula.

Označování barvou se ale uchazečům o práci nelíbí. Málokdo chce, aby se o něm hovořilo jako o červeném jen proto, že bydlí na vesnici, v regionu s vyšší nezaměstnaností, se špatným dopravním spojením a má vystudovaný neatraktivní obor.

[chooze:article;value:568903]

"Jestli to bude interní, tak v tom nevidím problém. Důležité je, aby se to nedostalo ven, protože pak už by to nálepka byla," míní dotázaná žena

"Těmi barvami označují segmenty ve Španělsku. My zatím nevíme, jaké názvy těm segmentům dáme. Spíš si to představte, že vycházíte z Úřadu práce jako od doktora a máte nějakou představu, co vám je," poznamenal generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

"Jestliže mám klienta, u kterého vím, že si sám práci najde, nemusím pálit čas toho úředníka," prohlásil ministr práce a sociálních Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle vědců jde o velmi chytrý model fungující ve většině států Evropy. Ulevit má úředníkům, kteří se musí věnovat i těm, kteří to nepotřebují. 

[chooze:article;value:568335]

"Absolventi univerzity, u těch víme, že si tu práci prostě najdou. V tuhle chvíli je pro Úřad práce asi rozumné dát všechny dávky a podobné věci, na které mají ze zákona nárok, ale potom je může nechat nějakou dobu být, ať si to hledají sami," sdělil Mikula.

Systém se bude spouštět postupně. "Od 1.ledna to poběží na vybraných pracovištích v pilotním režimu, abychom si to odzkoušeli. Teprve potom bychom to rolovali na celou síť," avizoval Krištof.

"Pozitiva by mohla převažovat, když bude doplňován praxí referentů," řekl o systému ekonom Ivan Jáč. A to přesně mají vědci ještě v plánu, aby mohli systém doladit.

[chooze:article;value:558667]

"Mluvil jsem dnes s panem Krištofem a shodli jsme se, že bude vedena debata," uvedl předseda ČMKOS Josef Středula. "Hlavní je, že pomoc bude individuální, to si myslím, že je důležité, ne každý klient je stejný," dodal

Systém podle něj musí být ale neveřejný. "Myslím třeba na ty, kteří zažívají vážné problémy na Ostravsku, kde ta pomoc bude potřeba," podotkl. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.