Startuje sbírka Školákům od srdce. Pomůže dětem ze sociálně slabších rodin

[chooze:gallery;value:32961]

​Darovat 200 000 školních pomůcek dvaceti tisícům dětí ohrožených chudobou. Takový je cíl třetího ročníku charitativní sbírky Diakonie ČCE Školákům od srdce, která startuje poslední srpnovou neděli.

Školní pomůcky bude možné darovat ve všech 103 prodejnách T-Mobile od 31. srpna do 8. září a také ve vybraných hypermarketech Tesco 31. srpna a 1. září od 10 do 18 hodin. Nejbližší prodejnu, která se do sbírky zapojí, můžete najít v interaktivní mapě.

 

Novinkou letošní sbírky je možnost darovat školní pomůcky formou předvybraných balíčků na iTesco.cz nebo finančním darem přes QR kód, a to do 8. září. O následné rozdání vybraných pomůcek dětem z potřebných rodin se postará 120 zapojených organizací z celé ČR.

Loni sbírka pomohla 13 000 školákům, kteří dostali 103 495 pomůcek. Letos je cílem toto množství výrazně navýšit. Příjmovou chudobou je totiž v Česku zasažena asi pětina domácností a nákup školních pomůcek je pro některé až neúnosnou finanční zátěží.

[chooze:article;value:566636]

Sbírka pomůže konkrétním lidem

Jednou z nich je i Jitčina rodina. Na péči o své dva syny Martina a Filipa je sama, Filípek má navíc velké zdravotní potíže. Jitka tak denně řeší Filípkovy dýchací problémy, opožděný vývoj, alergie či logopedické vady.

To vše je finančně i časově náročné a Jitce se nedaří sehnat takovou práci, která by jí umožnila skloubit zaměstnání a složitou péči o syna. Jitka zvládne zaplatit nezbytně nutné náklady, ale třeba peníze na učebnice nebo školní pomůcky pro kluky, to už je luxus, který si nemůže dovolit.

"První dva ročníky sbírky nám ukázaly, že je v České republice dost lidí, kteří si náročnou situaci mnoha rodin s dětmi uvědomují a rádi jim se zajištěním školních potřeb pomohou," říká ke sbírce mluvčí Diakonie ČCE Dalibor Hála.

"Začátek školního roku může být pro celou rodinu v mnoha ohledech náročný, proto jsme rádi, že jim můžeme alespoň takto trochu pomoci a už třetí rok být součástí sbírky Školákům od srdce. Jako mediální společnost cítíme odpovědnost informovat, ale také aktivně pomáhat tam, kde je to nejvíce potřeba. Věříme, že letošní sbírka dosáhne svého ambiciózního cíle a pomůže tisícům dětí zahájit krásný a úspěšný školní rok," dodává pak CSR manager TV Nova Anna Ševerová.

Kdo by se v prvních zářijových dnech nedostal na vypsaná sběrná místa, a přesto by se chtěl do sbírky zapojit, může na webových stránkách projektu skolakumodsrdce.cz přispět do finanční sbírky na doučování a vzdělávací aktivity pro znevýhodněné děti.

Vloni ve sbírce Školákům od srdce vybrali Češi přes 100 tisíc školních pomůcek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.