Poslední příležitost k příměří s Hamásem, říká Blinken o jednání v Izraeli

Šéf americké diplomacie v neděli přiletěl do Tel Avivu, aby jednal s tamějšími politickými špičkami o dohodě s teroristickým hnutím Hamás. Před pondělním setkáním s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem řekl, že jednání "může být" poslední možností k uzavření příměří, uvádí kanál France 24.

"Toto je rozhodující okamžik – pravděpodobně nejlepší, možná poslední příležitost dostat rukojmí domů, dosáhnout příměří a přivést všechny na lepší cestu k trvalému míru a bezpečnosti," řekl Blinken před jednáním. Mírová dohoda by měla zajistit klid zbraní a navrácení izraelských rukojmí držených v Gaze.

[chooze:article;value:569823]

Vysoce postavený úředník, který cestuje s Blinkenem, podle agentury AP uvedl, že jeho příjezd do regionu přichází v "kritické době" pro jednání o příměří. Ministr podle něj bude naléhat na všechny strany, aby ho rychle uzavřely, aby se ukončilo utrpení civilistů v Gaze a zabránilo se tomu, že by konflikt zachvátil celý region.

Blinkenova návštěva je už devátou od loňského října, kdy Hamás napadl Izrael. Má se během ní snažit i zajistit, aby nedošlo k regionální eskalaci v souvislosti s obavami z možného útoku Íránu na Izrael po červencovém atentátu na vůdce Hamásu Ismaila Haníju v Teheránu, píše web The Times of Israel.

Americký ministr se setkal i s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, jehož kancelář jednání označila za "pozitivní a vedené v dobrém duchu", jak píše deník The Guardian. V úterý se má Blinken přesunout do Egypta.

[chooze:article;value:568706]

​​Současným jednáním už předcházely dlouhodobé snahy o uzavření podobné dohody, zatím ale byly neúspěšné. Na izraelského premiéra kvůli tomu tlačí velká část veřejnosti, včetně rodin zajatců. Souhlasit by s ní musel on i současný vůdce Hamásu Yahjá Sinwár.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví, které nerozlišuje mezi úmrtími civilistů a bojovníků, se počet obětí v Gaze od začátku války vyšplhal na více než 40 000. Izrael vstoupil do Gazy po překvapivých útocích Hamásu na území Izraele sedmého října, při nichž zahynulo asi 1 200 lidí, většinou civilistů.

Bývalý voják popsal, jak to chodí v izraelské armádě: Důležitá byla kolektivní zodpovědnost (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.