Expert varuje: Rusko sbírá síly na masivní útok. Přijít má za pár dní

Vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko z ukrajinského Centra pro bezpečnostní výzkum tvrdí, že Rusko připravuje na Ukrajině velký raketový útok. "Stane se tak už 24. srpna na ukrajinský Den nezávislosti," řekl v rozhovoru pro portál glavred.net.   

Podle jeho slov Rusové od podzimu 2022 neprovedli masové nálety se stovkami jednotek na jeho zemi. Poslední větší raketový útok se odehrál na začátku letošního července. "To naznačuje, že Kreml shromažďuje arzenál pro nový masivní úder," citoval jeho slova web gazeta.pl.

Při červencovém útoku přišlo o život 41 civilistů a nejméně 166 dalších se zranilo. Terčem úderu se stala i největší dětská nemocnice na Ukrajině. 

[chooze:article;value:569393]

​"Už teď mají Rusové potenciál na 130 raket různých typů, nemluvě o tom, co bylo v arzenálu, ale jen kvůli výrobě v období od 8. července," řekl Kovalenko. Vyjmenoval také, které zbraně by Vladimir Putin měl použít. Domnívá se, že může jít mimo jiné o střely s plochou dráhou letu Ch-101 nebo Kalibr, balistické střely Iskander, hypersonické střely Kinžal a také kamikadze drony Shahed.

Zdůraznil také, že Rusové nemusí odpalovat všechny tyto typy raket najednou. "Situaci mění přítomnost ukrajinské armády v Kurské oblasti," nechal se slyšet Kovalenko s tím, že kontrola těchto oblastí Ukrajinci představuje hrozbu pro ruské letectví.

"Pokud se tedy masivní útok uskuteční, nebude tak apokalyptický, jak předpovídají některá média, zejména západní," zdůraznil. "Nebude to mít charakter nějaké odplaty za Kurskou oblast, protože to bylo od začátku připravováno jako teroristický akt na státní svátek Ukrajiny," zhodnotil.

Ukrajinský útok na ruské území trvá déle než týden a Rusům se ho nedaří zvrátit. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak pro deník Independent před pár dny uvedl, že ukrajinští západní spojenci o vpádu na ruské území věděli a věří, že Moskvu donutí k mírovým jednáním.

Děsivé následky ruského útoku. Trosky dětské nemocnice dlouho prohledávali (7/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.