Čína bouchla do stolu. Tlačí Rusko ke kroku, který očekává celý svět

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov při návštěvě v Číně podle webu South China Morning Post slíbil, že bude prosazovat "světový mír a bezpečnost." Návštěva Pekingu přišla v době, kdy Ukrajina pokračuje ve vpádu do Ruska. Čína zároveň projevuje větší zájem zasahovat do války.

Rjabkov se se svým čínským protějškem Ma Čao-suem setkal v pátek. "Obě strany si řekly, že se budou řídit důležitým konsensem hlav obou států, prohloubí komplexní strategickou spolupráci a přispějí k posílení globální strategické stability a podpoře světového míru a bezpečnosti," uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

[chooze:article;value:569338]

​Čína a Rusko od ruského vpádu na Ukrajinu posilují vzájemné vztahy. Obě země v poslední době rozšiřují vzájemnou ekonomickou i diplomatickou spolupráci, a to navzdory opakovanému tvrzení Pekingu o neutralitě. S odkazem na agenturu AFP o tom informovaly noviny The Standard.

Čínský premiér navíc tento týden navštíví Rusko. "Ve dnech 20. až 23. srpna odcestuje premiér Státní rady Li Čchiang do Ruska, aby předsedal 29. pravidelnému setkání předsedů vlád Číny a Ruska a navštívil Rusko a Bělorusko," uvedlo čínské ministerstvo.

Vojenskou operaci Ukrajinců na ruském území rozebral ve čtvrtečním vysílání TN Live novinář Jiří Just:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.