Vojenský expert: Putin musí jednat rychle. Jde mu o život

Po ukrajinských útocích na Kurskou oblast v Rusku musí Vladimir Putin rychle jednat, jinak přijde o moc. "Má co dělat, aby se udržel," citoval list The Sun někdejšího plukovníka britské armády Hamishe de Bretton-Gordona. Rozhodující pro šéfa Kremlu budou prý následující dny.

Ukrajinští vojáci v Kursku obsadili desítky vesnic a zmocnili se stovek kilometrů čtverečních půdy. "Dokázali, že ve skutečnosti mohou zabrat ruské území," řekl dále.

Podle Hamishe de Bretton-Gordona to musí Putina vytáčet. Mohlo by se totiž stát, že někomu v jeho okolí dojde trpělivost s tím, že boje nejdou podle plánu. "Přestože Putin stále vládne Rusku železnou rukou, skutečnost, že tolik lidí mluví a chápe, co se v poslední době děje, ho nutí k rychlému řešení," poznamenal plukovník.

[chooze:article;value:569153]

​Putin proto musí být neustále ve střehu. "Musí neustále sledovat své nejbližší okolí a přemýšlet, kdo by se proti němu mohl postavit," nechal se slyšet důstojník britské armády. "Pokud to neudělá, existuje spousta těch, kteří mu s radostí podstrčí něco do čaje a převezmou kontrolu. Putin se pohybuje na tenkém ledě," doplnil de Bretton-Gordon. 

Šéf Kremlu už svolal i několik bezpečnostních schůzek, aby se pokusil vypořádat se situací v Kursku. "Putin panikaří, mohl by to být začátek jeho konce. Je prezidentem velkého Ruska, ale zapojuje se do malých taktických bitev, což nikdy není dobré," uzavřel bývalý armádní důstojník.

Spojenec Putina běloruský prezident Alexandr Lukašenko v minulých dnech řekl, že Ukrajina rozmístila na svých hranicích s Běloruskem více než 120 tisíc vojáků a Minsk rozmístil téměř třetinu svých ozbrojených sil podél celé hranice, uvedla státní tisková agentura Belta.

Lukašenko tak reaguje na ukrajinský vpád do Kurské oblasti, který odstartoval 6. srpna. "Když jsme viděli jejich agresivní politiku, umístili jsme na určitá místa – v případě války by to byla obrana – naši armádu podél celé hranice," citovala Belta.

Vpád Ukrajinců do Ruska je riskantní. Hrozí, že bude hodně obětí, řekl generál Šedivý:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.