Už i Lukašenko varuje Ukrajinu před Ruskem. Bojí se naprosté destrukce

Podle běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka není překvapením, že ukrajinští vojáci pronikli v Kurské oblasti na ruské území. Řekl to v dvouhodinovém rozhovoru pro ruskou televizi Rossija. "Když jsem sloužil v armádě, byl jsem pohraničníkem. Vím, co je to hranice. Je tam pár kluků. Sice dostali posily, ale přesto by nedokázali udržet takovou sílu," cituje jej běloruská státní agentura Belta.

Ukrajina si tím podle něj ale podepsala rozsudek smrti. "Armáda a Putin samozřejmě udělají vše pro to, aby tam ukrajinskou armádu zničili," nechal se slyšet s tím, že Ukrajina takto přijde o své nejlepší vojáky. Tam to podle něj ale neskončí.

"Pokud to bude tímhle způsobem pokračovat, pokud Ukrajina bude dál provádět věci jako v Kurské oblasti, bude to znamenat další eskalaci, která skončí zničením Ukrajiny," míní Lukašenko. Své tvrzení pak dokládal mýtem o neporazitelnosti Ruska. "Toto impérium ještě nikdo neporazil. Nikdo neporazí Rusko," řekl doslova. 

[chooze:article;value:569638]

Rusko přitom v moderních dějinách porážku několikrát ochutnalo. Prohrálo například v rusko-japonské válce na začátku 20. století, porážkou skončila i ruská účast v první světové válce. V sovětské éře Rusko prohrálo válku s Finskem a v 80. letech skončila neúspěchem i jeho invaze do Afghánistánu. V novodobé éře se pak dá mluvit o neúspěchu v souvislosti s první válkou v Čečensku.

Bělorusko podle Lukašenka zároveň posiluje bezpečnost na svých hranicích, kam přesunulo několik vojenských jednotek, aby se u něj neopakovala podobná situace. "Nebudou tam žádné 'červené linie'. Je tam jediná červená linie: státní hranice. Jakmile na ni šlápnete, a říkám to jako pohraničník, odezva bude okamžitá," prohlásil k této věci podle prezidentské kanceláře. V případě plné invaze je prý pak ochotný použít i jaderné zbraně.

Kyjev oznámil, že ukrajinské jednotky zničily další důležitý most:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.