Udeřily velmi silné bouřky. Jihem Čech se valí voda, škody jsou velké

Varování před velmi silnými bouřkami platí od 11. hodin do pondělní třetí hodiny ráno pro celé Čechy. Po Moravu a Slezsko je pak v platnosti žlutá výstraha s nižším stupněm nebezpečí. 

Meteorologové už dříve v tomto týdnu avizovali, že nedělní bouřky budou nebezpečné zejména kvůli intenzivním srážkám. Ty v uplynulých hodinách sužují zejména jižní Čechy. 

Odpoledne dorazily na Vimpersko a Sušicko. "Vytvářejí se bouřkové buňky téměř bez pohybu nebo se pomalu rozšiřují k severovýchodu až východu na Strakonicko a Prachaticko," informoval ČHMÚ po druhé hodině odpolední. 

[chooze:article;value:569288]

​Před čtvrtou hodinou odpolední meteorologové oznámili, že Šumavu, konkrétně Stachy, zasáhla velmi intenzivní bouřka s úhrny přes 80 mm, což předčilo očekávání. "V místě jsou velké škody. Na Zbirožsku pak spadlo dle radarových odhadů i kolem 100 mm. Bouřky se vyvíjí i ve východních částech Čech a i nadále budou mít potenciál pro velmi vysoké srážkové úhrny," upozorňuje ČHMÚ. 

Jihočeští hasiči v souvislosti s bouřkou na Vimpersku a Strakonicku hlásí už přes 20 výjezdů. "V 16 případech jsme čerpali vodu (několikrát ve Stachách a Vimperku, dále Lažiště, Výškovice, Prachatice, 2x Strakonice a Řepice). Spadlé stromy byly v Lenoře, Zdíkovci, Lštění, Kratušíně, Předslavicích a Sedlici. V obci Vicemili jsme monitorovali hráz rybníka a ve Strakonicích vytahovali z vody pod mostem uvízlé auto," uvedli přes půl pátou odpoledne na síti X. 

Silně pršelo také v Praze. Voda se valila například ulicemi v Motole. "Z důvodu silného deště zasahujeme v současné době u 13 událostí na severozápadě Prahy, zejména se jedná o odčerpávání vody ze sklepů a komunikací," uvedli před 17. hodinou na síti X pražští hasiči s tím, že u dvou událostí asistují také svým středočeským kolegům.

[chooze:article;value:569180]

Velké množství srážek se projevilo i na některých vodních tocích. Volyňka v Sudslavicích na Prachaticku a Botič v Praze-Nuslích a středočeské Jesenici dosáhly prvního povodňového stupně. Na druhý povodňový stupeň pak vystoupal Pitkovický potok u středočeských Říčan. 

"Později odpoledne velmi silné bouřky dorazí i na Českomoravskou vrchovinu a do severovýchodních Čech, večer pak na Moravu a do Slezska, nicméně tady už očekáváme projevy mírnější," předpověděl ČHMÚ. Bouřky se mají vyskytovat až do noci, během které mají postupně ustávat. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.