Průlom v medicíně? Nová technologie dokáže předvídat infarkt roky dopředu

Pilotní projekt, podporovaný anglickou Národní zdravotní službou (NHS) běží v nemocnicích v Oxfordu, Liverpoolu a nebo Wolverhamptonu. V rámci projektu je u pacientů trpících bolestmi na hrudi, kteří jsou odesláni na CT vyšetření, jejich sken analyzován platformou CaRi-Heart AI společnosti Caristo Diagnostics.

"Tato technologie je transformační a průlomová, jelikož poprvé dokážeme detekovat biologické procesy, které jsou lidskému oku neviditelné," uvedl pro BBC Keith Channon z Univerzity v Oxfordu.

[chooze:article;value:564948]

AI model dokáže v srdci pacienta detekovat zánět, který se během CT vyšetření neobjeví a jenž je spojen s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a smrtelných infarktů. Podle studie, kterou vytvořili vědci z oxfordské univerzity, měli pacienti se zánětem v koronárních tepnách 20krát až 30krát vyšší riziko úmrtí na srdeční příhodu v horizontu deseti let.

"S tímto druhem technologie přesně víme, že pacient má zánět ještě předtím, než se u něj nemoc vůbec stihne rozvinout. Díky tomu můžeme infarktu zabránit," popsal vedoucí výzkumu Charalambos Antoniades.

[chooze:article;value:551925]

Na podpoře výzkumu se podílela i nadace British Heart Foundation (BHF). "Každý rok zbytečně umírá na infarkty příliš mnoho lidí. Je důležité, abychom využili potenciál umělé inteligence k vedení léčby pacientů a také zajistili, že NHS je vybavena na podporu jejího používání," řekl ředitel BHF Nilesh Samani.

"Doufáme, že tato technologie bude nakonec zavedena napříč NHS a pomůže zachránit životy tisíců lidí ročně, kteří by jinak mohli zůstat bez léčby," dodal Samani.

Infarktů přibývá. Zachraňovat životy pomáhají policisté vybavení defibrilátory (04/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.