Blíží se další změny v povinném ručení. Papírová zelená karta definitivně skončí

Česku je 6,5 milionu osobních vozidel. Každé z nich musí mít povinné ručení, bez něj nesmí na silnice. Pokud se chystáte měnit smlouvu nebo si pořídit nové vozidlo, musíte počítat s několik novinkami. 

Placení pojistky

Nově se budou pojistky kupovat jako zboží v obchodě. Dokud pojistku nezaplatíte, nebude platit. Dosud to přitom fungovalo tak, že platila ihned po sjednání a řidič měl termín, do kterého musel pojistku zaplatit. "Nově je to o tom, že pojistka začíná platit příchodem platby na účet pojišťovny. Pokud ta platba se zpozdí, řidič není pojištěný, smlouva zaniká a musí se udělat znova," uvedla mluvčí Klik.cz Vladimíra Kolaříková.

[chooze:article;value:551920]

​Zelená karta

Zelenou kartu jste dosud museli vozit vytištěnou nebo alespoň vyfocenou, případně v jiné digitální podobě. Od 1. října na ni můžete s ledovým klidem zapomenout, nebudete jí už potřebovat. "Od 1. října mají pojišťovny povinnost zasílat o pojištěných vozidel do České kanceláře pojistitelů, to umožňuje policii kontrolovat tyto údaje online, bezprostředně na silnici," poznamenala Kolaříková.

Výjimkou je cesta do zahraničí, i když pojedete jen na nákup do Polska nebo Německa, zelenou kartu mít musíte, navíc v papírové podobě. Digitální verzi začne policie v zahraničí akceptovat až od ledna.

"Dávno už to mělo být hotové, je to dobré. Mně se věčně trhala nebo se ošoupala. Teď už ji nevozím, mám ji v mobilním telefonu," řekl jeden z řidičů. Souhlasí s ním i další šoféři. "Teď už to nemusíte mít ani v telefonu, je to určitě výhoda," domnívají se.

První změny v povinném ručení přišly v dubnu, zavedlo se povinné ručení pro elektrokoloběžky nebo zahradní traktůrky, zároveň se zvedly limity pojistných škod a zavedla povinnost sjednat povinné ručení pro provozovatele vozidla, původně ji měl majitel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.