Ukrajinský útok odhalil zásadní chybu Ruska. Putin ztratil kontrolu

Po dlouhou dobu měla ruská armáda ve světě pověst silného a obávaného uskupení, se kterým není radno si zahrávat. Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak v rozhovoru pro britský deník The Independent prohlásil, že svému jménu rozhodně nedostála. A útok na Kurskou oblast odhalil její velkou slabinu. 

Tou je mimo jiné špatná komunikace mezi generály a vojáky. A především se ukázalo, že Vladimir Putin má jen velmi malou kontrolu nad svými pohraničními oblastmi, čímž v podstatě umožnil snadný vpád ukrajinských vojáků na jeho území. 

"Ničíme propagandistický názor, že Rusko je silně militarizovaná společnost se smyslem pro soudržnost. Své pověsti jeho ozbrojené síly nedostály. Operace v Kursku to do značné míry ukázala," zdůraznil Podoljak. 

[chooze:article;value:569415]

​Rusové měli několik dní předem vědět, že Ukrajina chystá vpád na jejich území. V tu dobu ale už bylo na dostatečnou reakci Moskvy příliš pozdě, tvrdí vojenský analytik Emil Kastehelmi. Na přesun vojsk už nebyl čas a přítomné jednotky na hranicích byly naprosto nepřipravené. "Vojáci na kurské hranici byli méně schopní a méně vycvičení. V oblasti neměli žádnou těžkou techniku," upřesnil. 

Ukrajinci za sebou v Rusku nechali zkázu, píše agentura AP, jejíž novináři v pátek navštívili město Sudža. To je asi 10 kilometrů od hranic a je největším městem, které padlo do rukou ukrajinských jednotek od začátku operace, která odstartovala 6. srpna. 

Na postup Ukrajinců v Kurské oblasti se můžete podívat v reportáži: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.