Ukrajinci: Tento den se zapíše do dějin. Zveřejnili nahrávku z prvních hodin útoku

Ukrajinská armáda v pátek zveřejnila záběry z 6. srpna, tedy z prvního dne útoku na Kurskou oblast v Rusku. Video, které kombinuje záběry z dronu i ze země, se objevilo na kanálu velitelství ukrajinských výsadkových jednotek na platformě YouTube. "Toto je den, který se zapíše do dějin rusko-ukrajinské války," píše se v popisku videa.

"Odminování, prolomení hranice, ničení obranných linií nepřítele, práce letectva, dělostřelectva, braní zajatců," popisuje ukrajinská armáda činnost v prvních hodinách otevření nové fronty. "Pečlivá příprava, plánování, překvapení, bojový duch a informační ticho se v počáteční fázi operace staly rozhodujícími," dodávají Ukrajinci.

[chooze:article;value:569929]

Video vyšlo k desátému dni od zahájení rozsáhlé ukrajinské operace na ruském území. Podle polského portálu Gazeta.pl už některé z těchto záběrů kolovaly na sociálních sítích o několik dní dříve, nešlo ale o oficiální profily ukrajinské armády.

Ukrajinský výpad do Ruska je vůbec první rozsáhlou operací cizí mocnosti na ruském území od druhé světové války. Podle deníku Kyjiv Independent se mělo ukrajinským silám k 15. srpnu podařit obsadit 82 obcí, včetně města Sudža, a asi 1 150 kilometrů čtverečních ruského území.

Vojenskou operaci Ukrajinců na ruském území rozebral i novinář Jiří Just:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.