Šok po návratu z dovolené v Turecku. Muž při vybalování našel v kufru štíra

Dovolenou v Turecku si Němec se svojí rodinou užil. Po návratu ale zažil pořádný šok. Když otevřel doma kufr, aby z něj vybalil věci, číhal tam na něj štír. Muž se zachoval duchapřítomně, okamžitě kufr zavřel a nález ohlásil, napsal Bild.

Když odchytová služba potvrdila, že jde o štíra pruhovaného stromového, práce se chopili hasiči. "Kufr opatrně zabalili do zabezpečené krabice a odvezli do nedalekého města Coesfeld na pobočku úřadu ochrany přírody. Tam štíra opatrně vyndali z kufru a zajistili," řekl mluvčí města Coesfeld.

[chooze:article;value:567922]

​Zvíře skončilo v rukou jednoho z místních ochránců přírody, který ho uložil do plastového boxu. Zajistil mu tam dostatečný přívod vzduchu i vlhkosti. V pondělí tohoto pavoukovce převezou do TerraZoo v Rheinbergu, kde najde nový domov.

​Štír pruhovaný stromový (Centruroides vittatus) je jedním nejběžnějších druhů pavoukovců. Rozšířený je hlavně v severním Mexiku nebo na jihu USA. Obvykle žije pod kůrou stromů, narazit na něj je možné ale i v dřevěných domech. Jeho kousnutí může být nebezpečné hlavně pro děti a starší lidi.

Letos v červnu si z dovolené na Kapverdách přivezl nechtěný dárek také turista z Čech. Do kufru se mu nepozorovaně vetřela ještěrka. "Šlo o scinka rodu Chioninia. Je to jeden z běžných druhů. Setkáváme se s podobnými situacemi až třikrát do roka. Zatím vždy to byly běžné druhy v dané oblasti. Občas šlo i o druhy pro tu oblast invazní," vysvětlil odborník na plazy ze Zoo Praha Petr Velenský. Více o případu zjistíte v tomto článku.

Zoologické zahrady trápí hlasité festivaly. Zvířata jsou z hluku ve střesu (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.