Města stále častěji kupují energie přes burzy. Některá i na dva roky dopředu

Mezi téměř tisícovkou měst a obcí, které už energie na burze nakoupily, jsou například města Valašské Meziříčí nebo Hranice. Motivovala je hlavně výhodná cena komodit.

"Nakupujeme za velmi dobré ceny, máme tam svého makléře, který nám každý rok poradí to správné období, kdy nakoupit. Letos v březnu jsme nakoupili elektřinu a plyn pro léta 2025 a 2026," tvrdí starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

"Zatím se nám to osvědčilo a nechceme z toho couvat a měnit to na nějaký jiný způsob nákupu. Vlastně můžeme na ten vývoj ceny reagovat, protože pak postupně sledujeme, jak se ta cena vyvíjí v čase a jaké jsou nabídky na komunitní burze i na to delší období. Už v současné době máme nakoupenou elektřinu na rok 2025 i 2026," říká zase starosta Hranic Daniel Vitonský (ANO).

[chooze:article;value:567559]

"Díky zkušenosti z minulých let se řada institucí bojí nechat ty nákupy na poslední chvíli. Proto, pokud je na trhu přijatelná cena, i například pro rok 2026, tak nakupují nyní, což se v minulosti příliš nedělo," říká k tomuto trendu ekonom Pavel Peterka.

"To, co se dělo s cenami energií po ukrajinském konfliktu nebo při něm, mnohé motivovalo k tomu, aby přišli na burzu," dodává pak ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Podle největší české komoditní burzy bylo letos uzavřeno o 43 procent více kontraktů s plynem a elektřinou než ve stejném období v loňském roce.

[chooze:article;value:567946]

"Zaznamenali jsme velký nárůst zájemců o obchodování na komunitní burze už v loňském roce. A v tom letošním se to ještě více propisuje do těch letošních objemů. Za celý rok očekáváme možná celkový rekord za celých 15 let fungování burzy," nechal se slyšet místopředseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Jaromír Čermák.

Podle expertů ceny prý ale už porostou. "Nejlepší čas pro nákup elektřiny a plynu bych řekl, že už skončil. Cenové dno, které bylo v únoru a v březnu, je pryč," předpovídá energetický expert Václav Skoblík.

"Zvyšují se rizika na trhu s plynem kvůli problémům v Rusku, kde nově obsazená oblast ukrajinskou armádou je poblíž plynovodu. To se projevuje v růstu jeho ceny. No a když roste plyn, tak roste i elektřina," vysvětluje důvody růstu Peterka. 

Na komoditní burze, která sídlí v Kladně, se letos prodaly energie za 10 miliard Kč. Nakupují tam nejen města a obce, ale i firmy nebo úřady.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.