Chorvaté střílí do vlastních řad. Splašky v moři nejsou náš největší problém, zuří

Turisté, mezi nimi i desetitisíce Čechů, jezdí do Chorvatska za průzračným mořem a příjemnými plážemi. Lidé si ale stále častěji stěžují na vodu s výkaly, které vypouštějí projíždějí lodě. Proti srsti je to i samotným Chorvatům. 

Pozdvižení mezi nimi teď způsobilo ale ještě něco jiného. Web morski.hr zveřejnil fotografie pláží, na kterých jsou místo oblázků nebo písku haldy betonu, štěrku a betonových zídek, které sahají až do moře. Panují tak mimo jiné obavy, že by to mohlo odradit mnoho návštěvníků. "Pokud něco vyvolává větší podráždění než fekálie a znečištění bakterií E. coli, tak je to vlastenectví na chorvatský způsob," píše web. 

"Někdo zalil betonem obě části pobřeží podél obou pozemků až k moři, postavil terasu až k tomu betonu. Majitel si myslí, že je to legitimní, ale plete se, není," napsal k tomu autor snímků.

Betonová monstra vyrostla například na plážích v letoviscích Blace, Privlaka, nebo Zaton v zadarském zálivu. Mnozí "stavitelé" si tam ještě také vztyčili chorvatskou vlajku. 

[chooze:article;value:569122]

Samotným turistům ale více vadí uzavření některých pláží, například v letovisku Ičiči. Důvodem je, že kontroly při odběru vzorků vody v ní zjistily bakterii E.coli, upozornil v sobotu portál Danas. Hygienici tam proto umístili tabule se zákazem koupání. Když si tedy chtějí turisté užít vodní radovánky, musejí se přesunout na jiná místa.  

Upozornění zůstane na pláži týden, kdy bude odebrán další vzorek. "Všechny ostatní pláže v Kvarnerském zálivu jsou vhodné ke koupání a moře má většinou vynikající kvalitu," sdělila Darija Vukićová Lušićová z Ústavu veřejného zdraví. 

Chorvatsko množství Čechů mění za Polsko. Podívejte se, co nabízí náš severní soused (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.