Aktivita komárů děsí meteorology. V několika krajích je mimořádný stupeň

[chooze:gallery;value:37068]

Mimořádný stupeň aktivity komárů hlásí meteorologové pro několik krajů. Pozor byste i měli dát hlavně v Jihočeském, Středočeském, Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském kraji a na Vysočině. I v dalších krajích je ale aktivita komárů na vysoké úrovni.

V pondělí už by měla být situace o něco lepší. Vysoká aktivita komárů je prozatím hlášena zejména pro východní část republiky, mimořádná aktivita se na mapě Českého hydrometeorologického ústavu objevuje jen místy.

[chooze:article;value:567172]

​"Vývoj komárů je ovlivněn počasím, zejména teplotou a vlhkostí, po celou dobu vývoje jedinců," vysvětlují meteorologové, proč se komárům v těchto dnech tak daří.

"Jako optimální je u komárů uváděn rozsah teplot 15-28 °C, maximum mezi 30-40 °C. Vývoj a aktivita komárů pozitivně koreluje také se vzdušnou vlhkostí. Pro letovou aktivitu je jako optimum uváděn rozsah relativní vzdušné vlhkosti nad 40 %. Komárům svědčí také bohaté srážky," dodávají odborníci.

Proti komárům se obvykle používají repelenty. Populární jsou také odpuzovače nebo svíčky. Jednou z nejznámějších babských rad, jak se zbavit komárů, je osázet parapety květinami, které komárům nevoní, jako je například rozmarýn, bazalka či levandule.

Sousední zemi trápí tropičtí komáři, kteří přenáší exotické nemoci. Jsou i v Česku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.