Velké ztráty pro Ukrajince. Rusové v boji použili novou smrtící taktiku

Video ukazující útok na ukrajinské transportéry u obce Giri se objevilo na sociální síti X. Rusové zničili celkem osm obrněných transportérů. Podle webu fakt.pl zabili zhruba 50 ukrajinských vojáků.

K útoku použili ruští vojáci drony, které by za normálních okolností měly zlikvidovat rušičky. V tomto případě se to ale Ukrajincům nepodařilo, jelikož Rusové tyto drony ovládali pomocí optického vlákna, které je odolné proti rušení.

[chooze:article;value:569638]

Vojenský expert Jaroslaw Wolski poznamenal na síti X, že kromě schopnosti obejít rušičky se "optické útoky" vyznačují také vysokou přesností. "Optické vlákno je navíc levné a odolné. Jeden kilometr vlasce, který se odvíjí z cívky připevněné k dronu, stojí přibližně 350 korun. Nepřeruší jej větve ani silný vítr," popsal další výhody.

Podle Wolského se podobná technologie používá u protitankových střel Spike. Zároveň uvedl, že by se z tohoto útoku mělo poučit i polské ministerstvo obrany. "Je potřeba investovat do systémů aktivní ochrany, které ničí příchozí hrozby dříve, než se dostanou k vozidlu," upřesnil.

[chooze:article;value:569554]

"Také je potřeba rozšířit systémy na ničení dronů, a to nejen rušením, ale i sestřelením. Vzhledem k tomu, že je použití dronů naváděných optickým vláknem levnější, budou Rusové v jeho vývoji pokračovat," dodal.

Vpád Ukrajinců na ruské území rozebral novinář žijící v Moskvě Jiří Just:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.