Varování pro turisty. V Itálii platí červená výstraha, blíží se extrémní počasí

Itálie se připravuje na další intenzivní vlnu veder. Země vydala tzv. červené varování v celkem 22 městech, informoval web EuroNews.

Italové a turisté jsou v rámci varování vyzýváni, aby se vyhýbali přímému slunečnímu záření během nejteplejších hodin dne a hlavně nezapomněli dostatečně pít. 

V regionu Lazio, jehož součástí je i hlavní město Řím, byl dokonce spuštěn nouzový plán, který má řešit dopady intenzivních veder na zdraví lidí. V zemi se totiž zvyšuje počet případů, kdy lidé kvůli horku potřebují zdravotní pomoc. Týká se to zejména starších lidí, kteří často zapomínají pít a dehydratovaní mohou například upadnout a zranit se.

[chooze:article;value:569266]

​"Mezi nejčastější zdravotní problémy v tomto ročním období patří zhoršení chronických onemocnění, jako jsou problémy související se srdcem," popsal doktor Giuseppe Famularo z nemocnice San Camillo-Forlanini v Římě.

V nebezpečí i pracující

Panují také obavy o lidi, kteří musí v horku pracovat venku. Odhaduje se, že v Itálii dojde každý rok na pracovišti v průměru ke 4 000 úrazům souvisejícím s horkem. Odbory, zejména ve stavebnictví, proto zahájily kampaň s cílem zvýšit povědomí o této problematice a naléhají na vládu, aby zavedla nová pravidla na ochranu pracovníků.

V roce 2023 způsobily vlny veder v Evropě podle expertů smrt zhruba 47 tisíc lidí, uvedl web EuroNews. Nejvíce obětí si vyžádaly právě v Itálii a dále ve Španělsku, Německu a Řecku. 

Turisté do Itálie stále míří ve velkém. Benátky proto přijaly opatření k omezení velkých davů (4/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.