Plyn výrazně zdražuje. spotřebitel může stále těžit ze současných nižších cen

V posledním měsíci vzrostla cena plynu na hlavním nizozemském uzlu TTF o 30 % a dosáhla hodnoty 40,2 eura za MWh, což je nejvyšší úroveň v tomto roce. Tento prudký nárůst cen je způsoben zejména stupňováním konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, kde klíčovou roli hraje průnik ukrajinských sil na ruské území v Kurské oblasti.

Právě zde se totiž nachází tranzitní bod pro dodávky ruského plynu do Evropy přes město Sudža. Tento bod je přitom zásadní: Denně jím prochází přibližně 42 milionů metrů krychlových plynu, což představuje významnou část ruských dodávek do Evropy. Pokud by došlo k přerušení těchto dodávek, mohlo by to způsobit vážný cenový šok na evropském trhu, který navíc očekává výrazné snížení dodávek na konci roku, kdy vyprší tranzitní smlouva mezi Gazpromem a Ukrajinou.

Asijské země jsou po plynu hladové

Dalším významným faktorem, který ovlivňuje ceny plynu, je dostupnost alternativních dodávek. Vysoká poptávka po zkapalněném zemním plynu (LNG) v Asii, zejména kvůli nižším cenám na spotových trzích a vlnám horka v Číně a Indii, omezuje dodávky LNG do Evropy, což přispívá k růstu cen. Tento vývoj potvrzuje, že éra levného plynu v Evropě je už minulostí.

Příprava na přerušení dodávek

Riziko přerušení dodávek plynu je také jedním z největších faktorů, které ovlivňují evropský trh. Pokud by došlo k zastavení ruských dodávek přes Ukrajinu, evropské země by se musely spoléhat na alternativní zdroje, jako jsou dodávky z Norska nebo LNG z USA a Kataru. To by mohlo vést k dalšímu růstu cen, zejména pokud by se situace na Ukrajině dále zhoršila. Trh se už nyní připravuje na možnost ukončení těchto dodávek na konci roku, což by mohlo způsobit náhlý nárůst cen na úroveň 60 až 70 eur za MWh.

V reakci na tuto situaci se evropské země snaží zvýšit svou energetickou bezpečnost prostřednictvím nových smluv na dodávky LNG, například s Katarem, a rozšiřováním skladovacích kapacit. Evropská unie také plánuje prodloužit nouzový cenový strop na futures kontrakty TTF, což by mělo pomoci stabilizovat trh a ochránit spotřebitele před dalším prudkým nárůstem cen.

Co může spotřebitel dělat?

Pro spotřebitele se aktuální situace jeví jako značně nepříznivá. Období levného plynu, kdy se dal u dodavatelů pořídit za méně než 1100 Kč za MWh bez DPH, je už minulostí. Z cenového indexu Ušetřeno.cz, který analyzuje průměrné ceny obchodní složky plynu, za které uzavírali zákazníci smlouvy, vyplývá, že průměrná cena plynu na počátku srpna byla 1120 Kč za MWh bez DPH, ale nyní dosahuje 1148 Kč za MWh.

Lze navíc očekávat, tento trend dalšího postupného zdražování bude pokračovat a příští měsíc cena pravděpodobně přesáhne 1200 Kč za MWh. Někteří dodavatelé totiž plánují zvýšit ceny o několik stovek korun na MWh, což by znamenalo, že si spotřebitelé, kteří plynem vytápějí, připlatí tisíce korun ročně.

Vzhledem k tomu, že dodavatelé obvykle promítají změny burzovních cen do svých ceníků s přibližně dvouměsíčním zpožděním, mají zákazníci ještě možnost vyhnout se dalšímu zdražování. Ideální je nyní fixovat aktuální, stále výhodné ceny na delší období, například na dva až tři roky.

Naopak rizikové pro spotřebitele mohou být produkty s měsíční fixací, kde se cena plynu mění každý měsíc podle vývoje na burze. U těchto produktů se už od září projeví rostoucí ceny na burze. Nejvíce nevýhodné jsou nyní ceníky na dobu neurčitou, které nejenže mají vyšší ceny, ale také umožňují dodavatelům pružně zvyšovat ceny podle aktuálních burzovních výkyvů, což zákazníci nemohou ovlivnit. Fixace tak nabízí možnost vyhnout se současným turbulencím na trhu a čerpat z dřívějších burzovních nákupů dodavatelů ještě za nižší ceny. Podle dat Ušetřeno.cz spotřebitel změnou dodavatele s přechodem na levnější akviziční ceník ušetří více než 7000 Kč ročně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.