Česko sevřou silné bouřky. ČHMÚ vydává výstrahu pro 12 krajů

[chooze:gallery;value:37062]

​Na Česko se ženou silné bouřky, které mají v sobotu zasáhnout téměř celé Česko. Meteorologové z ČHMÚ proto vydali výstrahu. Ta bude platná od sobotní sedmé hodiny ráno až do půlnoci pro části Královéhradeckého a Pardubického kraje a Vysočinu, dále pro celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Od sobotní desáté hodiny do sedmé hodiny večerní bude v platnosti výstraha i pro další části republiky, konkrétně pro Prahu a kraje Středočeský, Jihočeský, Plzeňský a části krajů Liberecký, Královéhradecký a Vysočiny.

"Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách i více, nárazy větru až 70 km/h a kroupami do 2 cm," upozorňují meteorologové. "Bouřková činnost bude v Čechách slábnout později odpoledne, na Moravě a ve Slezsku mohou být bouřky silné až do pozdního večera, případně i noci na neděli," dodávají.

[chooze:article;value:569377]

Meteorologové předpovídají, že by se bouřky mohly objevit i v neděli. "Na většině území očekáváme výskyt bouřek, které mohou být místy i silné, doprovázené krátkodobými úhrny kolem 40 mm, v opakovaných bouřkách i více, nárazy větru a kroupami," uvádí meteorologové. Předběžný výhled platí pro všechny kraje.

V platnosti je také stále výstraha před vysokými teplotami, která je aktuální až do sobotní osmé hodiny večerní. Meteorologové upozorňují, že by odpolední teploty mohly překročit 31 stupňů Celsia. Zároveň hrozí i nebezpečí vzniku požárů, a to až do odvolání v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině.

V Atlantiku zuří bouře Ernesto a nabírá na síle. Žene se k pobřeží:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.