Zničení Nord Streamu měl schválit sám Zelenskyj. Vycouvat už z toho nestihl

S informacemi o detailech útoku na oba plynovody přišel deník The Wall Street Journal (WSJ), jenž vyzpovídal čtyři vysoké úředníky obrany a bezpečnosti, kteří se na spiknutí buď podíleli nebo o něm přímo věděli.

"Vždycky se směju, když čtu mediální spekulace o nějaké obrovské operaci zahrnující tajné služby, ponorky, drony a satelity. Celá věc se zrodila z noci plné chlastání a železného odhodlání hrstky lidí, kteří měli kuráž riskovat životy pro svou zemi," řekl jeden z důstojníků, který se na akci podílel.

[chooze:article;value:519949]

Všichni, kdo byli do akce zapojeni, uvedli, že plynovody byly legitimním cílem v ukrajinské obranné válce proti Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle zdrojů WSJ původně plán schválil a pověřil vedením operace vrchního velitele Valerije Zalužného.

O akci se ovšem dozvěděla americká CIA, která varovala Zelenského, aby ji zastavil. Ukrajinský prezident tak Zalužnému nařídil, aby operaci přerušil, nicméně ten jeho příkaz ignoroval a na Nord Stream zaútočil.

Sabotáž měla pro Ukrajinu pozitivní dopady

Do útoku Zalužnyj zapojil některé z ukrajinských nejvyšších důstojníků se zkušenostmi s organizací vysoce rizikových tajných misí proti Rusku, aby pomohli s koordinací. Jedním z nich měl být i Roman Červinskyj, jenž měl být autorem nápadu použít pro útok jachtu se šestičlennou posádkou složenou z vojáků, potápěčů i civilistů.

[chooze:article;value:493735]

Červinskyj, jenž byl souzen na Ukrajině za nesouvisející obvinění a po více než roce v červenci propuštěn na kauci, se nejprve k případu Nord Streamu vyjádřit odmítl s tím, že k tomu nemá oprávnění.

Následně ale uvedl, že sabotáž měla dva pozitivní dopady. Pomohla uvolnit ruské sevření evropskými zeměmi podporujícími Kyjev a ponechala Moskvě pouze jednu hlavní cestu pro směrování plynu do Evropy. 

Zpravodajská služba zapojení Zelenského popírá

Vysoký představitel ukrajinské zpravodajské služby SBU popřel, že by Zelenského vláda měla se sabotáží cokoliv společného. "Prezident neschvaloval provádění žádných takových akcí na území třetích zemí a nevydal relevantní rozkazy," uvedl.

Podobně se vyjádřil i Valerij Zalužnyj, jenž je aktuálně ukrajinským velvyslancem ve Velké Británii. "O žádné takové operaci nic nevím. Je to pouhá provokace. Ozbrojené síly nebyly oprávněny provádět zámořské mise," řekl novinářům WSJ.

[chooze:article;value:475947]

Část výpovědi důstojníků ovšem potvrdilo téměř dvouleté vyšetřování útoků německou policií, která získala důkazy včetně e-mailů, mobilní telefonů, otisků prstů a vzorků DNA údajného sabotážního týmu. Prezidenta Zelenského s operací přímo nespojilo.

Podle deníku Bild německá policie vydala zatykač na Ukrajince žijícího v Polsku, jenž měl být jedním z potápěčů zapojených do sabotážní akce. Zatím se jej ale nepodařilo zatknout. Stejně tak se policistům zřejmě povedlo identifikovat další dva potápěče, na něž ovšem zatykač prozatím vydán nebyl.

Vojenskou operaci Ukrajinců na ruském území rozebral novinář Jiří Just:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.