WHO kvůli mpox vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti. Hrozí nová pandemie

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu rozhodl, že šíření viru mpox, známého také jako opičí neštovice, představuje stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu, a vyhlásil proto nejvyšší stupeň pohotovosti.

K celé věci se sešel expertní tým, který ředitele informoval, že má mpox potenciál rozšířit se do dalších zemí v Africe i mimo kontinent. To by mohlo znamenat vznik pandemie. "Je jasné, že k zastavení těchto epidemií a záchraně životů je nutná koordinovaná mezinárodní reakce," prohlásil k problematice Tedros.

"Současný vzestup nemoci v některých částech Afriky znamená nouzovou situaci pro celý svět. Virus byl v minulosti v Africe opomíjen a později způsobil celosvětovou epidemii v roce 2022. Je načase rozhodně jednat, aby se historie neopakovala,“ zdůraznil předseda expertního týmu Dimie Ogoina.

[chooze:article;value:551431]

Nemoc byla poprvé objevena v roce 1970 v Demokratické republice Kongo, kde naplno propukla i nyní. Letos zdravotníci evidují přes 15 600 případů a 537 úmrtí. To je výrazně více než v předchozích letech. Nemoc se navíc objevila i v zemích, kde se doposud nevyskytovala, tedy v Burundi, Keni, Rwandě a Ugandě.

"Případů přibývá. Úmrtnost je vyšší, než bychom tolerovali," popsal situaci předseda Afrického centra pro kontrolu a prevenci nemocí Salim Abdool Karim.

Objevuje se také nový kmen viru, který celou situaci ještě komplikuje. Léčba existuje, ale vyžaduje použití vakcín. Těch je ale podle zdravotníků na africkém kontinentu nedostatek. V Česku bylo zatím evidováno jedenáct případů nákazy.

Nová varianta opičích neštovic má zřejmě závažnější průběh. Přenáší se i dotykem, sdělil lékař Milan Trojánek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.