První případ vysoce nakažlivých mpox mimo Afriku. Nemoc se dostala do Evropy

Švédsko ve čtvrtek oznámilo, že zaregistrovalo první případ nebezpečných mpox. S odvoláním na tamní agenturu pro veřejné zdraví o tom informovala agentura AFP. "Dnes odpoledne se potvrdilo, že ve Švédsku máme jeden případ závažnějšího typu mpox, který se nazývá Clade I," řekl tamní ministr zdravotnictví Jakob Forssmed.

Případy vysoce nakažlivých mpox doposud hlásila jen Afrika. Kvůli rychle se šířící epidemii vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) nejvyšší stupeň pohotovosti. Ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl, že šíření viru mpox, známého též jako opičí neštovice, představuje stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

[chooze:article;value:569603]

​WHO se obává, že by se mpox mohly rozšířit do celého světa. "Je jasné, že k zastavení těchto epidemií a záchraně životů je nutná koordinovaná mezinárodní reakce," okomentoval situaci ředitel.

První případ nemoci byl objeven v roce 1970 v Demokratické republice Kongo. Jen za letošní rok evidují zdravotníci přes 15 600 případů a 537 úmrtí, což je výrazně více než v předchozích letech. Nemoc se navíc objevila i v zemích, které doposud žádné případy nehlásily.

V Evropě se opičí neštovice šířily v roce 2022, jednalo se ale o jinou variantu, než která aktuálně řádí v Africe a pronikla do Švédska. 

Nová varianta opičích neštovic má závažnější průběh. Přenáší se i dotykem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.