Platy ve veřejné správě zřejmě od září neporostou. Podle Stanjury nejsou peníze

Více peněz od září měli dostat například soudní zapisovatelé, zaměstnanci v kultuře, ale i nepedagogičtí pracovníci. Například na pražské ZŠ Pod Žvahovem mají 18 nepedagogických pracovníků. Uklízečky tam pobírají přibližně 20 tisíc korun hrubého.

"Vyhlížíme to přidání, už s tím víceméně počítáme. Hrozně se stydím, když mám říct vlastně, když nabírám uklízečky, jim říct tu výši platu, který dostanou," řekla hospodářka Adina Haladová. "Je velký problém někoho najít, a to zejména ve městech. Je nepsané tajemství, že se sanují ty platy z platů pedagogů," doplnil ředitel školy Jan Horkel.

Ministr Marian Jurečka přitom zvýšení platů avizoval už před letními prázdninami. Původně to měla vláda projednat na posledním červencovém zasedání. Nakonec se bod přesunul až na příští jednání, které je v plánu příští středu. "Já jsem poslal do meziresortního připomínkového řízení návrh na zvýšení platů od 1. 9. ve dvou variantách, a to o 7 a 10 procent," hájí se Jurečka.

[chooze:article;value:568612]

​Zásadní připomínku má ale ministerstvo financí v čele se Zbyňkem Stanjurou. "Důvodem je skutečnost, že v materiálu není uveden zdroj financování tohoto navýšení platových tarifů. Upozorňujeme, že v současné době je stav vládní rozpočtové rezervy v podstatě vyčerpán," tvrdí ministerstvo.

Odbory jsou přitom od konce července ve stávkové pohotovosti. "Ve hře jsou všechny možnosti, rozezlenost zaměstnanců je opravdu veliká a jsou i ti, kteří nemohou stávkovat, jako například bezpečnostní sbory. My žádáme jednání o platech na rok 2024 už od prosince loňského roku, výmluvy, že nejsou peníze, si můžou strčit za klobouk," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

"Je to trestuhodné, protože si vezměte, že někdy před prázdninami řekli, že se tím budou zabývat v červenci, pak si odjeli na dovolenou. Prostě hazardují s lidmi a hazardují i s touto republikou," reagovala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ve středu před jednáním vlády se má premiér Petr Fiala (ODS) ještě se zástupci odborů sejít a o platech jednat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.