Na Česko udeřily silné bouřky s prudkým deštěm. Pro čtyři kraje vydali výstrahu

"Po mnohde tropické noci jsme se na řadě míst dnes probudili do bouřlivého rána. Ráno (kolem 6:15) se bouřky objevovaly hlavně v Praze a středních Čechách, na Vysočině nebo v Pardubickém kraji," napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X ve čtvrtek ráno. 

Silnější bouřky dorazily do Česka odpoledne. ČHMÚ kvůli nim vydal výstrahu. Do čtvrteční osmé hodiny platí pro části Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

[chooze:article;value:569525]

"Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Možnost izolovaných škod větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky," varuje ČHMÚ.

Spolu s bouřkami přišlo velmi mírné ochlazení. "Teploty budou většinou nižší než včera, přesto ale vysoké – maxima čekáme většinou od 29 do 33 °C," upozornili už ráno meteorologové. Podobné počasí očekává ČHMÚ i v pátek. "Ale přeháněk a bouřek bude pravděpodobně méně," sdělil.

Významnější ochlazení by podle týdenní předpovědi mělo přijít o víkendu. V sobotu budou maximální teploty mezi 23 až 28 °C, na jihovýchodě a východě kolem 31 °C. V neděli už by teploty neměly překročit 30 °C a někde spadnou dokonce i pod 20 °C.

O tom, jak se bude počasí vyvíjet, mluvila meteoroložka Dagmar Honsová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.